Kararnameyle kürsüye gönderilen 28 savcı arasında, eski Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Kalender Türeoğlu ile “Adaya Özgü Soru Kitapçığı” uygulaması davasında yürürlüğün durdurulması yönünde görüş bildiren Danıştay savcısı Leyla Kodakoğlu da yer alıyor. HSYK’nın savcılara kararname öncesi yasayı gerekçe göstererek, “Gitmek istediğiniz yerleri bildirin” diye yazı gönderdiği belirlendi. Kararnameye giren savcıların HSYK’ya, “Danıştay’dan ayrılma” taleplerinin olmadığı, bir kısmının “Savcılıkta kalmak istiyorum ama atanacaksam Ankara’da kalayım” talebinde bulunduğu, bir bölümünün ise hiçbir bildirim yapmadığı bildirildi.

Tenzili rütbe iddiası

Yargı çevrelerinde, kıdemli savcıların kürsüye gönderilmesinin “tenzili rütbe” olduğu öne sürüldü. Kararnamenin 1’inci sırasında, Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine gönderilen YARSAV üyesi Handan Yağuş’un en kıdemli isim olduğu belirtildi.

HSYK yetkilileri, 3’üncü Yargı Paketi çerçevesinde Danıştay’ın iş yükü azaldığı için atamaların yapıldığını, tüm savcıların tercih ettikleri yerlere atandıklarını söylediler. Kararnameye göre Danıştay’daki 64 savcıdan 28’i kürsüye gitti, sadece 36 Danıştay savcısı kaldı. 1 hâkimi de mahkemelere gönderilen Danıştay’a, Aksaray İdare Mahkemesi üyesi Nazım Taha Koçak tetkik hâkimi olarak atandı. Danıştay Tetkik Hâkimi Çağlar Işık ise Edirne Vergi Mahkemesi Üyeliği’ne atandı. Kararnameye sadece 4 kürsü hâkimi girdi.



Hürriyet