Yargıtay'ın ardından  Danıştay'da yapılan HSYK üyeliği seçiminde de Hükümet'in desteklediği adaylar kazanamadı. Danıştay Büyük Genel Kurulu  YARSAV'ın desteklediği Taci Bayhan ile bağımsız aday Şaban Işık'ı HSYK'nın yeni üyeleri olarak seçti. Hükümet'e yakın Yargıda Birlik Platformu destekli bir üye yedek üyeliğe seçildi.

Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda bugün yapılan HSYK seçimlerinde Danıştay üyeleri, adaylar Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek için oy kullandı. YARSAV destekli Taci Bayhan ve bağımsız aday Şaban Işık en çok oyu alan iki isim oldu. Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği Emin Sınmaz ile bağımsız aday Hasan Turgut yedek üyeliğe seçildi.

HSYK'nın Danıştay kontenjanından gelen 2 asıl 2 yedek üyesinin görev süresi 18 Ekim'de sona eriyor.

Seçim sonucunda, 13. Daire Üyesi Taci Bayhan 83, İdari Dava Daireleri Kurulu Üyesi Şaban Işık 78 oy alarak HSYK'nın asıl, 12. Daire Üyesi Hasan Turgut 67, 6. Daire Üyesi Emin Sınmaz 65 oyla yedek üyeleri oldu. Diğer adaylar İdari Dava Daireleri Kurulu Üyeleri Mustafa Gökçek 50 ve Gürsel Mekik 20 oyda kaldı.

HSYK'DAKİ SEÇİM SÜRECİ

HSYK üyeliğiyle ilgili adaylık başvuruları, seçim ve kesin sonuç sürecini Yüksek Seçim Kurulu takvimlendirdi. Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nden HSYK üyesi olacak isimleri belirlemek için bu kurumlar kendi içlerinde seçim yapıyor. Yargıtay 23 Eylül’de yapılan seçimle HSYK’ya göndereceği üyeleri belirledi. Bugün yapılacan seçimde Danıştay'dan iki üye de HSYK’ya seçildi. Adalet Akademisi'ndeki seçimler ise 16 Ekim'de yapılacak.

YARGITAY'DA HÜKÜMET KAYBETTİ

Yargıtay’da 13 aday arasında yapılan seçimde üyelerin en çok oyunu alan Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun doğrudan HSYK üyesi oldu. Al Jazeera'nin yargı çevrelerinden edindiği bilgiye göre hükümete yakınlığıyla bilinen üyeler ise seçilemedi.

64 İSİM YARIŞACAK

12 Ekim Pazar günü adliyelerde yapılacak seçimlerde, adaylar listede bulunan 64 isimden adli yargı için 11 ismi, idari yargı için ise beş ismi işaretleyecek. Hâkim ve savcıların adli yargı adayları için listede 11 isimden fazlasını işaretlemeleri halinde oyları geçersiz sayılacak. En çok oyu alan hâkim ve savcılar HSYK üyesi seçilmiş olacak.

GRUPLAR ADAYLARINI BELİRLEDİ

HSYK üyeliği için yargıdaki gruplardan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası ortak adaylarını açıkladı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu da belirlediği adaylar için 12 Ekim tarihine kadar oy isteyecek. Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda adı 'paralel yapı' olarak geçen Cemaat'e yakın grup ise bağımsız adaylar üzerinden seçim çalışması yaparak adaylarına oy isteyecek.

Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, hükümetin HSYK’da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için adli yargı seçiminde yedi üyeden en az üçünü HSYK üyesi olarak seçtirmesi gerekiyor. Ancak Cemaat'e yakın isimlerin YARSAV’a destek vermesi halinde hükümetin kendine yakın isimleri HSYK’ya üye seçtirmesi zorlaşıyor. Bu nedenle Cemaat'e yakın isimlerin oyları seçimlerde belirleyici olacak.

TACİ BAYHAN KİMDİR?

Taci Bayhan, 1 Ocak 1953 tarihinde Kurtalan,  Siirt'te doğmuştur. 1976 yılında  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümü’nden mezun olmuştur.

Çalışma yaşamına 24 Ocak 1977 tarihinde Türkiye Öğretmenler Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başlamıştır. 1979 yılında İmar ve İskan Bakanlığı (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı) Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavını kazanarak Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlamış; aynı Bakanlıkta 1985 yılında Müfettiş, 1988 yılında ise Başmüfettiş olmuştur. 1987–1990 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Bayhan, 1990–1997 yılları arasında da Teftiş Kurulu Başkanlığı yapmıştır.

28  Temmuz 1997 tarihinde Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğüne atanan Bayhan, bu görevini 28 Haziran 2005 tarihine kadar sürdürmüştür. 28 Haziran 2005 tarihinde kendi isteği ile  Başbakanlık Müşavirliği görevine atanan Bayhan, 23 Eylül 2005 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay Üyeliğine seçilmiştir. Danıştay Dördüncü Daire Üyesi olarak yüksek yargıçlık mesleğine başlayan Bayhan, 7 Haziran 2006-4 Ocak 2010 yılları arasında Danıştay Genel Sekreterliği görevini yürütmüştür.