GÖKHAN KARAKAŞ

Dünyanın en büyük adliye binası olan Kartal’daki Büyük Anadolu Adalet Sarayı hizmete girdi. Türkiye’nin en büyük kamu binası da olan, 126 dönümlük arazi üzerine kurulu yeni adliyenin ilk günlerinde büyük karışıklıklar yaşandı. Güvenlik kontrolünden geçmek istemeyen avukatlar üstlerinin aranmasına tepki gösterdi. Adalet aramak için adliyeye gelen vatandaşlar ise aradıkları yeri bulamamaktan şikayetçiydi. En çok danışmadaki görevliler zorlandı.

214 mahkemenin bulunduğu dünyanın en büyük adliye tesisinde duruşmalar görülmeye başlandı. Günlük 45-50 bin kişiye hizmet etmesi planlanan binaya İstanbul’un Anadolu yakasındaki tüm adliye binaları taşındı. Taşınmanın ardından karışıklık da beraberinde geldi.

550 hâkim ve savcı
Anadolu yakasındaki 7 adliyenin (Kadıköy, Kartal, Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli) yanı sıra yeni kurulan çocuk, ticaret, fikri ve sinai haklar mahkemelerinde de karışıklıklar yaşanıyor. 550 hakim ve savcının görev yaptığı adliyeye gelen vatandaşlar önlerine çıkan ilk kapı olan A Blok girişi yerine güvenlik kontrolünün yapıldığı C Blok’a yönlendiriliyor. 300 metre uzaklıkta olan C Blok’a yürüyen vatandaşlar kapıdaki sıkı güvenlik önlemleriyle karşılaşıyor. Üst aramasının ardından içeri girebilen vatandaşlar, ellerindeki tebligatlarla gördükleri görevlilerden yardım istiyor.

Binada 4 bin oda var
Toplam 4 bin 600 oda olduğu için vatandaşları doğru yere yönlendirmek isteyen danışma görevlileri ise ellerindeki dosyadan okudukları blokları tarif etmeye çalışıyor. Vatandaşların birbiri ardına soruları karşısında danışmadaki görevliler ellerindeki dosyalara bakarak cevap verdiği için kalabalık da beraberinde artıyor.

Merdiven sorunu
Adliyede merdivenlerin az olması dikkat çekiyor. Merdiven yerine yürüyen merdiven ve asansörler bulunuyor. Ancak bazı yürüyen merdivenler henüz hizmet vermiyor. Merdiven sıkıntısı nedeniyle adliyenin üst katlarına çıkmak isteyenler, bir süre beklemek zorunda kalıyor.

Cübbe bulunmuyor
Adliye personelinin girdiği kapı yerine vatandaşların girdiği kapıdan giriş yapan avukatlar ise üstlerinin aranmasına tepki gösteriyor. Avukat kimlikleriyle aranmadan içeri girmek isteyen avukatlar, güvenlik görevlileriyle tartışma yaşıyor. Adliyeye cübbesiz gelen avukatlar cübbe bulamadıklarından şikâyet ediyor.
 
İnternetten yardım
Büyük Anadolu Adalet Sarayı için kurulan www.anadoluadaletsarayi.net adresinde ise güncel duyurular yapılarak karışıklık giderilmeye çalışılıyor. Sitede adliyeye taşınan ilçelerin binada hangi blok ve odada olduğu gösteren arama motoru hizmete girdi.



İstanbul Anadolu Adalet Sarayı Adres ve İletişim bilgileri:
 
Cevizli Mah. D100 E-5 Karayolu Kartal İstanbul
 
Anadolu Adalet Sarayı Kartal ilçesinde Cevizli semtinde bulunmaktadır.
 
Anadolu Adliyesine ulaşım için D-100 E5 Otoyolu Cevizli veya Çanakkale Caddesi çıkışlarını kullanabilirsiniz.
 
Dilerseniz Kadıköy-Kartal metrosundan da yararlanabilirsiniz


İletişim
 
Adres : İstanbul Anadolu Adalet Sarayı
 
Cevizli Esentepe Mah. E-5 Yanyol cad. No.39 Kartal / İstanbul
 
Santral Telefon: 0216 303 33 33 Fax: 0216 303 34 12