Son günlerde polis kurşunu ile yaşanan ölümler “Güvenlik paketi”ne tepkiyi arttırdı. Taraf’a konuşan Tahir Elçi, bu konudaki kaygılarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Urfa’da STK’larla yaptığı toplantıda dile getirdiklerini söyledi. Eleştirilerini direkt Davutoğlu’na ilettiklerini belirten Elçi, “Savcıya haber vermeden, Polise 48 saat gözaltında tutma yetkisinin verilmesi çok ciddi sorun doğuracaktır. Bu gözaltında kayıplara kadar giden bir aşamaya gelebilir. Geçmiş örnekler var” dedi. Geçmiş dönemde, kolluk kuvvetlerinin yetkilendirmesi ile aydınlatılmayan birçok olay yaşandığını hatırlatan Elçi, “Türkiye’de OHAL döneminde buna benzer yetkiler kolluğa verilmişti. Gözaltında kayıplara, faili meçhul cinayetlere varan süreçler yaşandı. Bunca olumsuz tecrübeye sahip olan Türkiye’de ateş açma ve gözaltına alma yetkisinin polise verilmesi olumlu değil” diye konuştu.

MOLOTOF HASSASİYETİ
Hükümet’in ve Başbakan’ın özellikle molotofa karşı hassasiyeti olduğunu ifade eden Elçi, “Tabii molotof atma doğru değil. Ancak dünyada gerçekleşen toplu gösteri olaylarının tümünde gençler bu yola başvurabiliyor. Kaldı ki ceza kanununda molotof zaten patlayıcı olarak kabul ediliyor” dedi.

YAŞANANLAR BİZİ HAKLI ÇIKARIYOR
Polise yetki verilmesi ile cinayetlere kadar varan sürecin yaşanabileceği uyarısında bulunan Elçi, en son Diyarbakır’da öldürülen 17 yaşındaki Abdulkadir Çakmak olayını örnek gösterdi. Elçi, “Polise ateş açma yetkisi verilmesi ciddi sorun oluşturuyor. Bu yaklaşımları gerek Başbakan’ın gerekse Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları tetikliyor. Üzülerek belirtebilirim ki, yaşanan örnekleri kaygılarımızda haklı olduğumuzu bize gösteriyor” diye konuştu.