Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Başkanı, İstanbul 34. Sulh Ceza Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından açıklanan boş Yargıtay üyelikleri için yapılacak seçime girebilecek niteliklere sahip 5 bin 59 kişilik aday listesinden adının çıkarılmasını istedi. Eminağaoğlu, HSYK'ya verdiği dilekçede, "Hakkımdaki soruşturmalar hukuksal çerçevede sonuçlandırılmadığı, objektiflik ve tarafsızlıkla hareket eden bir HSYK söz konusu olmadığı için, Yargıtay üyeliği seçimleri için aday olmadığımı belirtir, bu doğrultuda gerekli işlemlerinin yapılmasını talep ederim" dedi.
HSYK, birinci sınıf olarak en az 3 yıl başarıyla görev yapmış hakim ve savcılar arasından boşalan 10 Yargıtay üyeliği için seçim yapılacağını açıkladı. Seçimin, en geç 2 ay içerisinde yapılması zorunluluğu bulunduğunu anımsatan HSYK, gerekli nitelikle taşıyan 5 bin 59 hâkim ve savcının isminin yer aldığı listesini yayınladı. Kurul, bu listede yer alıp, aday olmak istemeyenlerin 15 Kasım'a kadar başvuru yapması gerektiğini de duyurdu. YARGI-SEN Başkanı Eminağaoğlu da dün HSYK Genel Sekterliğine "kendisinin listeden çıkarılması" için başvuruda bulundu.

-ATANMAMA YENİDEN İNCELEME TALEBİM BİLE SONUÇLANDIRILMADI-

HSYK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmeye hak kazanan 5 bin 59 kişilik listenin 3 bin 827. sırasında kendi ismine yer verildiğini belirten Eminağaoğlu, kendisinin talebi olmadığı halde İstanbul 34. Sulh Ceza Hakimliği'ne atandığını anımsattı. Eminağaoğlu, İstanbul'a atandığı kararname dönemindeki meslektaşlarının yeniden inceleme başvurularının sonuçlandırılmasına rağmen kendisi hakkında gerçekleştirilen işleme ilişkin henüz sonuç alamadığını belirtti. Her türlü söz ve davranışının, hukuksal kurallar gözetilmeksizin soruşturma konusu edildiği bilgisine dilekçesinde de yer veren Eminağaoğlu, soruşturmalarla üzerinde baskı yaratılmaya çalışıldığını, kamuoyuna yansıyan bir çok konuda benzeri söz ve davranışlarda bulunan meslektaşları hakkında soruşturma açılmadığını ve HSYK'nın eşitlik çerçevesinde hareket etmediğinin altını çizdi.

-BAZI HAKİM VE SAVCILARIN ADAYLIĞI İÇİN ÖZEL ÇABA SARF EDİLDİ-

HSYK'nın bazı hakim ve savcıların iş ve işlemlerinin aşırı derece dikkat çeken ivedilikle tamamlandığını kaydeden Eminağaoğlu, bu hakim ve savcıların Yargıtay üyeliği adaylığı listesinde yer almaları için özel çaba sarf edildiğini savundu. Eminağaoğlu, dilekçesinde adının adaylık listesinden çıkarılması isteminin gerekçesini şöyle açıkladı:
"Hakkımda mevcut olan ve sonuçlandırılmayan konular da gözetildiğinde HSYK'nın objektiflik ve tarafsızlıkla hareket ettiği bir işleminin söz konusu olmaması, listede adıma yer verilmesi ile boş olan Yargıtay üyelikleri için yapılacak seçimlerde, listedeki herkesin değerlendirildiği ve objektif hareket edildiği izleniminin yaratılacak olması, bu durumun da hiçbir biçimde gerçekle bağdaşmaması karşısında, yaptığım başvurular ve hakkımdaki soruşturmalar hukuksal çerçevede sonuçlandırılmadığı, objektiflik ve tarafsızlıkla hareket eden bir HSYK söz konusu olmadığı için, Yargıtay üyeliği seçimleri için aday olmadığımı belirtir, bu doğrultuda gerekli işlemlerinin yapılmasını talep ederim." (ANKA)
(YE/ORH)