ADALET Bakanlığı, 2012’de önemli yasal düzenlemeler ve yargı-infaz sisteminde köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Bakanlığın 2012 hedeflerinin başında “yargıyı hızlandırma paketi”yle eleştirilen uzun tutukluluk sürelerini kısaltacak yasal değişiklikler geliyor.

Yargılamaların hızlandırılmasını sağlayacak üçüncü paket mevzuat değişikliği TBMM’ye sevk edilerek, alt mevzuat yenilenecek.

Ayrıca 2012’de Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi köklü değişikliklerin uygulama süreci takip edilerek, gerekirse değişiklik yapılması öngörülüyor.

Çocuk suçluların rehabilitasyonu için çocuklar için özel infaz önlemlerinin alındığı kapalı kurumlar ve eğitim evleri yaygınlaştırılacak.

Tutuklu ve hükümlüler, online bağlantı ile bulundukları cezaevinden ifade verebilmesi sağlanacak.

Yüksek mahkemelerin daha hızlı çalışması için personel ve teknik desteğin artırılması planlanırken hakim ve savcı alımları 2012’de devam edecek.

Jandarmanın cezaevleri güvenliğinden çekilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılacak.

Uluslararası standartlara uymayan cezaevlerin kapatılacak.Yerlerine yenileri inşa edilecek.

Hükümlü ve tutukluların yasal haklarının genişletilmesi için yasal düzenleme hazırlığı da başlatılırken, 99 bin 781 kişinin yararlandığı denetimli serbestliğin sınırları daha da genişletilecek.

Basit suçlardan dolayı kişilerin cezaevine girmesi yerine topluma yararlı işlerde çalıştırılması yönünde mevzuat hazırlanacak.



Star