Hâkim ve savcıların karar ve işlemlerinde ortaya çıkan farklı uygulamaları ve yargıya güveni olumsuz yönde etkileyen en önemli unsur olarak görülen Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bölgesel Hukuki Müzakere Toplantıları yapmaya karar verdi. Yargının daha etkili, verimli çalışması ve mahkemeler arası uygulama birliğini sağlamayı amaçlayan müzakere konuları arasında Terörle Mücadele Kanunu (TMK), örgütlü suçlar, her yönüyle tutuklama, iletişimin tesbiti başlıkları dikkat çekti.

HSYK’nın 15 eylül-7 ekim tarihleri arasında yapacağı müzakede toplantıları için tüm hâkim ve savcılara yaptığı çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: “Yargı hizmetlerinde kalite ve güvenin arttırılabilmesi için, yargının tüm paydaş kurumlarının işbirliği içinde çalışması gerektiğine inanan HSYK, hâkim ve savcıların karar ve işlemlerinde ortaya çıkan farklı uygulamaları, yargıya güveni olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak görmektedir. Yargı organları arasında uygulama birliğinin sağlanarak yargıya olan güvenin arttırılması amacıyla Kurulumuzca bölgesel olarak Hukuki Müzakere Toplantıları (HMT) yapılmasına karar verilmiştir”

Toplantılarda ele alınacak konularla ilgili olarak öncelikle Yargıtay ve Danıştay’dan alınan öneriler listesine de yer verilirken, yeni konu önerilerinin 20 temmuza kadar iletilebileceğini duyuruldu. Hâkim ve savcıların belirlenen kendi bölgelerindeki adliyelerde yapılacak toplantılara katılabilecekleri belirtildi.

TMK, örgüt, tutuklama

HSYK’nın duyurusuna göre Yargıtay’ın Hukuki Müzakere Toplantılarında ele alınarak tartışılmasını istediği konu başlıkları arasında siyasi suçlar yönünden en çok tartışılan TMK’ya muhalefet, örgütlü suçlar ve tutuklama ve ona alternatif tedbirler başlıkları dikkat çekiyor. Danıştay Başkanlığı ise müzakere toplantılarında ele alınmasını istediği konuları dairelerin görev alanlarına göre sıraladı. Bunların arasından memurların özlük ve mali hakları görevden alma, öğrenci disiplin suçları, imar mevzuatı vb. konular çoğunlukta yer aldı. İdari yargının müzakare edeceği konu başlıkları arasında “Terör mağdurlarına tazminat” başlığı da dikkat çekti.



Taraf