HSYK tarafından üçüncüsü düzenlenen ‘Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Performans Değerlendirmesi ve Terfi Sistemlerinin Yenilenmesi Projesi' kapsamında Türkiye’nin birçok ilinden gelen hakim ve savcılar Pendik’te buluştu. 27-30 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak çalıştayda hakim ve savcıların terfi, teftiş ve performans gibi konuları ele alınıyor. Çalıştayın açılışında Akdeniz Üniversitesi tarafından hazırlanan bir anket de hakim ve savcılar ile paylaşıldı.

Çalıştaya ilişkin Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) bilgi veren HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram, hakim ve savcıların terfi ve teftiş konusunun uzun süredir gündemde olduğunu belirtti. HSYK’nın 2013 yılını terfi ve teftiş yılı olarak ilan ettiğini belirten Bayram, “Hakim savcı arkadaşlarımızın çalıştığı ortamlarda teftiş ve terfi konusu yıllardan beri tartışılan kendi aralarında konuştukları ama memnun olmadıkları değişik sıkıntıların olduğu bir alandı. Bu alana yönelik olarak yeni seçimle gelen kurulumuz, 2013 yılını teftiş ve terfi yılı ilan etti. Bu konuyu masaya yatırdı. Denetimin olmasını tüm hakim ve savcı istiyor, ancak bu teftişin böyle mi olması gerektiği konusunda değişik eleştiriler var. Bunu daha güzel daha modern çağa uygun hale getirmek istiyoruz. Terfi de ise çalışan ile çalışmayanın ayrımını tam olarak ortaya koyamadığımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Bu konuda yapılan anketleri hatırlatan Bayram, “Çalışan ve çalışmayanın ayrımını daha net ortaya koyma anlamında ve hakim-savcımızı daha çok motive eden çalışan hakim ve savcıyı daha fazla motive etme, istediğimiz performansı alamadığımız hakim savcılarımızı da onun seviyesine getirme ve toplumun yargıya olan güvenini artırma çalışma ve uygulama noktasında teftiş ve terfi çalıştaylarının bize ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Pendik’de yapılan çalıştaydan sonra Ankara’da da çalıştay yapacaklarını aktaran Bayram, “Bu yaptığımız çalıştayların üçüncüsü. Çeşme’de yapıldı, Antalya’da yapıldı. İstanbul’da şuan yapıyoruz. Önümüzdeki ay çalıştay Ankara’da yapılacak.Bu kanun, yönetmelik, genelgeye yansıyacak. Hakim ve savcılarımız yeni teftiş ve terfi projesi ile karşı karşıya kalacaklar. Bu projelerle hakim ve savcıların çok daha verimli etkin olmalarını daha faydalı olmalarını ön görüyoruz. Halkın da yargıya olan güveninin üst seviyelere çıkması arzumuz.” şeklinde konuştu.

'ÇALIŞANLA ÇALIŞMAYANIN AYIRT EDİLMESİ İSTENİYOR'

HSYK 3. Daire Üyesi ve Teftiş Çalıştayı Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Köroğlu ise 2011 yılından önce Yargıtay’ın hakim ve savcıların kararlarına not verdiğini hatırlattı. Söz konusu yöntemin yeni HSYK döneminde kaldırıldığını anlatan Köroğlu, “Hakimler daha rahat karar verebiliyorlar. Daha rahat direnebiliyorlar. Yargı bağımsızlığı daha rahat tezahür edebiliyor. Terfi kriterlerinin zayıfladığı konuşuldu bu dönem. Sadece müfettiş raporu ile çıkarılan iş sayısınca terfi kriteri oluştu. Buna nasıl bir çeşitlendirme yapabiliriz, terfinin ayaklarını nasıl oluşturabiliriz, yüksek yargıdan hakimlerin geçirdiği işi nasıl değerlendirmeye tabi tutabiliriz? Bunları tartışıyoruz. Çok fazla olumlu terfi eden hakim var; fakat yakınma şu; çalışan da terfi ediyor, çalışmayan da terfi ediyor. ‘Çalışanları ayırt eden adaletli bir terfi sistemi performans değerlendirme sistemi oluşturun, bu şekilde yargıyı ele alın’ şeklinde bir yakınma var. Bu yakınmalar karşılığında performansla alakalı 2. Daire’de çalıştay düzenliyor. Onlar da gruplar halinde çalışacaklar. Üçüncü çalıştay bu. En son çalıştayı Ankara’da yapacağız. Daha sonra HSYK Genel Kurulu’nda yeni yöntemleri ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.