HSYK, sık sık eleştiri konusu olan yargıç ve savcıların terfisine yeni bir kriter getiriyor. İlk kez, avukatlar da hâkim ve savcıların terfisinde “söz sahibi” olacak.

Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde baro başkanları, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer ve üye Ali Aydın ile bir araya geldi. Toplantıda, yargı ve avukatlık mesleğinin sorunları masaya yatırıldı. Baro başkanları, yeterince tartışılmadan çıkarılan yasaların ortaya çıkardığı sorunlara işaret ederken, “Örgüt üyeliği propagandası yapıldığı gerekçesiyle maddi delile dayanmayan gözaltı ve tutuklamalar ile uzun tutukluluk sürelerini” eleştirdiler. Başkanlar, savunmanın, uluslararası ve ulusal mevzuata aykırı olarak, savunma hakkını kısıtlayacak ve adil yargılanma hakkını ihlal edecek şekilde yargılama sürecinin dışına itilmeye çalışıldığına dikkat çekerken, “savunma görevini yürüten avukatlara yönelik soruşturmalarda gözaltı, arama, el koyma, tutuklama vb. işlemlerindeki hukuka aykırılıklar, hukuksuz uygulamalar karşısında yasadan kaynaklanan görevini yapan baro başkanları ve barolara yönelik soruşturmalara” yönelik rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Bakan Ergin de örgüt üyeliği propagandası suçlamalarını somut kriterlere bağlayan bir çalışmanın da 4. yargı paketi içinde ele alınacağını bildirdi. Toplantıda konuşan Özer, baro başkanlarına hâkim ve savcıların terfileriyle ilgili yeni bir uygulamayı açıkladı. Hâkimlerin terfi sisteminin değiştiğini anlatan Özer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’nin mahkûmiyetine neden olan yargıçların terfi ettirilmediğini vurguladı. Özer, hâkim ve savcıların terfileriyle ilgili yapılacak pilot uygulamada, her barodan 2 avukatın seçileceğini ve bu kişilerin yargıçlarla ilgili anket dolduracağını belirtti. Özer, hâkim ve savcıların terfilerinde avukatların doldurduğu anketteki görüşlerinin de dikkate alınacağını açıkladı.