İstanbul’daki ‘askeri casusluk’ davası sanıkları sanıklarından Yüzbaşı Esin Tolga Uçar ve Yüzbaşı Ekrem Saltuk Baysal’ın avukatları Hüseyin Ersöz aracılığıyla HSYK’ya gönderdikleri dilekçelerde, savcı Fikret Seçen’in kanuna aykırı delillere dayanarak iddianame düzenlediği, hâkimler Mehmet Ekinci, Metin Özçelik ve Birol Bilen’in de adil yargılama hakkını ortadan kaldıran karar ve uygulamalara imza attıkları belirtilmişti. 

2’YE KARŞI 5 OYLA KARAR

HSYK 2. Dairesi dün Mehmet Yılmaz başkanlığında toplandı. 2. Daire, müfettişlerin yaptığı değerlendirme ve tespitler eşliğinde dava kapsamında verilen arama ve telefon dinleme kararlarında usulsüzlük olduğu gerekçesiyle savcı Seçen ve üç hâkimin geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Karar, 2’ye karşı 5 oyla alındı. Hâkimlerden Metin Özçelik, ‘hükümeti devirmeye çalışmak, silahlı örgüt üyeliği’ suçlarından tutuklanmıştı. Bilen ve Ekinci de Selam Tevhid soruşturmasında usulsüz dinleme kararlarına imza attıkları gerekçesiyle 49 hâkimle birlikte açığa alınmıştı. 

EKİNCİ: İKİ CELSE GÖREV YAPTIM

Karara ilk tepki hâkim Ekinci’den geldi. Ekinci, kararın vahim olduğunu öne sürerek, “Ben İstanbul Askeri Casusluk davasında 2 celse de geçici olarak görev aldım. Hatta sanıkların ikiz flash bellek iddiası vardı. Bunun gereğini yaptım. Ara karar aldım. İstanbul Askeri Casusluk davasının kararında dahi benim imzam yok. 2 celse görev yaptığım bir davaya ilişkin bu görevden uzaklaştırma kararını anlamak da güçlük çekiyorum” dedi.



Toygun ATİLLA/Hürriyet