5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 7 ve 15'nci maddesi düzenlemesine göre, coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak hukuk ve ceza mahkemelerinin kaldırılması ve yargı çevresinin belirlenmesi, Adalet Bakanlığı'nın önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca karar altına alınabiliyor.

Bu görev kapsamında Adalet Bakanlığı'nın 05.06.2012 tarihli ve 1245/25645 sayılı teklifleri Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu'nun 15.06.2012 tarihli ve 347 sayılı kararı ile bir sonuca bağlandı. Ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 6807 sayılı Kanunun 33/1 maddesi hükmüne dayanarak Genel Kurul gündemine getirdiği 21.06.2012 tarihli yeniden inceleme talebi Genel Kurulca 22.06.2012 tarihinde görüşüldü. Talep kısmen kabul edilerek 102 ilçe adli teşkilatının bir başka yer yargı teşkilatı ile birleştirilmesine karar verildi.

Genel Kurul'un bu kararı üzerine bazı yer belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ile diğer vatandaşlar ve tüzel kişiler, kararın yeniden incelenmesine ilişkin talepde bulundu. Gelen taleplerin değerlendirmesi amacıyla Genel Kurul gündemine alınmasına karar verildi.

Yapılan görüşme sonucunda bazı yer belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ile muhtarların, diğer vatandaşların ve tüzel kişilerin; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu'nun bazı yer adli teşkilatlarının bir başka yer adli teşkilatla birleştirilmesine ilişkin kararına karşı yeniden inceleme talebinde bulunmalarının yasal olarak mümkün olamayacağı belirtildi.

HSYK, kararında "Yukarıda anılan gerekçelerle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 15.06.2012 tarihli ve 347 sayılı kararı ile 22.06.2012 tarihli ve 383 sayılı kararına karşı, bazı yer belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar ile diğer tüzel kişilerin, yeniden inceleme taleplerinin incelenmeksizin reddine, İş bu kararın Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu resmi internet sitesinde yayınlaması suretiyle yeniden inceleme talebinde bulunanlara tebliğ edilmesine, (ayrıca tebligat gönderilmeyecektir) karar verildi." ifadelerini kullandı.



Cihan