Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanması ile yürürlüğe giren karar gereği şöyle denildi; 2802 sayılı Hakimler ve sAvcılar kanununun 21 inci maddesine göre 2 yıllık yükselme sürelerini aldıkları aylıkta Aralık 2015 dönemi sonuna kadar bitiren adli yargı Hakim, Cumhuriyet başsavcı ve savcıları ile İdari yargı Hakimlerinin adlarını belirtir listeler 2802 Hakimler ve Savcılar Kanununun 22 nci maddesi gereğince aşağıdaki bağlantıda gösterilmiştir.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna ait karar için TIKLAYINIZ

Sürelerini doldurdukları halde aşağıdaki listede adlarını bulamayanlar ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna yazılı olarak başvurmak sureti ile durumlarının yeniden incelenmesini isteyebilecekleri uyarısında bulunuldu. Hakimler ve Savcılar Kanununun ilgili 21 ve 22 nci maddeleri şu şekildedir;

Derece yükselmesinin koşulları nelerdir?

Hakimler Ve Savcılar Kanunu’nun  21.nci maddesi gereği; Hâkimlik ve savcılık mesleğinde bulunanların derece yükselmelerinin yapılabilmesi için; a) Derecesi içinde iki yıl bulunmuş veya bu Kanuna göre bulunmuş sayılmaları, b) Yükselmeye engel kesinleşmiş mahkeme hükmü veya disiplin cezalarının bulunmaması, c) Ahlakî gidişleri, meslekî bilgi ve anlayışları, gayret ve çalışkanlıkları, gördükleri işlerin birikmesine sebep olup olmadıkları, çıkardıkları işlerin miktar ve mahiyetleri, göreve bağlılıkları ve devamları, üst merciler ve müfettişlerce haklarında düzenlenen hâl kâğıtları ve sicil fişleri, kanun yolu incelemesinden geçen işleri * , örnek karar ve mütalâaları ve varsa meslekî eser ve yazıları ile katıldıkları meslek içi ve uzmanlık eğitimleri göz önünde tutularak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca ilân edilen derece yükselme ilkelerinde aranan koşulları taşımaları gerekir.

Derece yükselmesinde listelerin yayımı nasıl yapılır?

Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun  22.nci maddesi gereği; Hakimler ve savcılardan derece yükselme süresini bitiren ve haklarında yükselmeye engel mahkeme hükmü veya yetkili mercice verilmiş disiplin kararı bulunmayanların adlarını gösteren listeler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca hazırlanarak yılın Nisan, Ağustos ve Aralık ayları içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanır.

Bu listelerde adları yazılı olmayanlar listenin yayımı tarihinden itibaren otuz gün içinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna yazılı olarak başvurmak suretiyle durumlarının yeniden incelenmesini isteyebilirler.

Kurul, başvurunun süresi içinde yapılmadığını veya haklı olmadığını görürse reddine karar verir. İlgili bu karar aleyhine tebliğden itibaren on gün içinde İtirazları İnceleme Kuruluna itiraz edebilir.

Başvuru veya itirazın kabulü halinde ilgililerin adları, birinci fıkradaki süre kaydına bakılmaksızın Resmi Gazete'de ait olduğu listeye ek olarak yayımlanır.