ERSAN ATAR


Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) disiplin cezası alan 63 hâkim savcı hakkındaki kararları, kimliklerini gizleyerek açıkladı. HSYK'nın ceza verdiği hâkim ve savcıların bazılarının eylemleri ve savunmaları özetle şöyle:



SERVİS ŞOFÖRÜ HÂKİM:
Eşi emekli öğretmen olan bir hâkime, bir anaokulunun servisini çektiği gerekçesiyle "hâkimliğin saygınlığını sarsmak"tan uyarı ceza verildi. Aracına anaokulunun adını da yazdıran hakim kendini, "Çocukları etkinliklere getirip götürüyordum" diye savundu.



TELEFONLARIN DİNLENİYOR:
Bir soruşturmada şüpheli konumda olan bir kadının kendisini araması üzerine "Telefonların dinleniyor" diye uyaran hakim kınama cezası aldı.



"SENİN EBEN GÜZEL Mİ":
İşlem için kendisine evrak getiren adliye personelini sürekli bağıran 17 yıllık hâkime kınama cezası verildi. Tutanağı yazarken harf hataları yapan zabıt katibine "Aptal aptal yazıyorsun", "Sen ne biçim katipsin, torpille gelince böyle oluyor", "Senin eben güzel mi" diye bağıran savcıya da kınama cezası verildi.



FUHUŞ EVİNİN MÜHÜRÜ İÇİN ÇABA:
Bir hakim, "fuhuş ve çete" suçlarından soruşturulan bir kadının kullandığı ev mühürlenince devreye girdi. Bunun için tanıdıklarını arayarak evin açılmasını istedi. Kadını da işlemler için yönlendirdi. HSYK, hakime yer değiştirme cezası verdi.



SANIKTAN BORÇ:
Silah kaçakçılığı yapan bir sanıktan, 3 bin TL para alan hakim yer değiştirme cezasına çarptırıldı. Hâkim "Bu kişi hastaneden oda arkadışım. Kredi kartı borçlarım vardı. Borç aldım, sonra da geri ödedim" dedi.



HANİ EVLENECEKTİK!:
Bir hakim, başka bir kadına aşık olunca eşinden boşandı. Ancak sevgili evlenmekten vazgeçince, hakim 127 kez tehdit içerikli mesajlar attı. HSYK hakime kademe ilerlemeyi durdurma cezası verdi.



Sabah