METİN ÇOLAK

Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç ile Ovacık Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun’un öldürüldüğü hatırlatılan yazıda, terörle mücadelede görev yapan hakim-savcılar için gerekli önlemlerin alınması talep edildi. Geçen yıl işlenen bu iki cinayet sıcaklığını korurken, Kandıra F Tipi Cezaevi’nden kaçan Mikail Zor da İstanbul 12. ve 13. Ağır Ceza hakim ve üyelerini tehdit etti.
 
Ağrı Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç ile Tunceli Ovacık Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun'un uğradıkları silahlı saldırı sonucu şehit olmaları, yargı mensuplarına yönelik şiddet olaylarını gündeme getirdi. Türkiye, bu iki saldırının şokunu henüz atlatamamışken, Kandıra F Tipi Cezaevi'nden kaçan Mikail Zor isimli hükümlü, kendisine müebbet hapis cezası veren İstanbul 12. ve 13. Ağır Ceza mahkemelerinin hâkim ve üyelerini tehdit etti. Yaklaşık 2 buçuk aydır firari olan Zor'u arama çalışmaları devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz gün Zirve Yayınevi davasının Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa da, sanık Varol Bülent Aral tarafından, "Bunun hesabı sorulacak, kafana sıkarım." şeklinde tehdit edildi.
 
Hâkim ve savcılara yönelik şiddet olayları ve tehditlerin artması, HSYK'yı da harekete geçirdi. HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, İçişleri Bakanlığı'na güvenlik tedbirlerini içeren bir yazı gönderdi. Savcı ve hâkimlerin görevleri gereği terör örgütlerinin hedefinde olduğunun anlatıldığı yazıda, 2012 yılı içerisinde iki savcının şehit edildiği, çok sayıda savcı ve hâkimin de tehditlere maruz kaldığı dile getirildi. Terörle mücadele alanında görev yapan yargı mensuplarının İl Koruma Komisyonları'na koruma altına alınmaları amacıyla talepte bulunduklarının belirtildiği 27 Aralık 2012 tarihli yazıda, "Ancak kurulumuza intikal ettirilen örneklerden de anlaşılacağı üzere, bu hususta gerekli hassasiyetin gösterilmediği anlaşılmıştır." sözlerine yer verildi.
 
Yazıda savcı ve hâkimlerin görevleri ve özel durumları gereği devletin güvenlik politikası bakımından önem arz ettikleri, terörle mücadele alanında aktif rol aldıkları belirtildi. Söz konusu durumları gereği savcı ve hâkimlerin terör örgütlerinin hedefi haline geldiğine dikkat çekilen yazıda, "Korumaya alınmadıkları takdirde can güvenlikleri tehlikeye düşeceği hususunda açık ve maddi emareler bulunan ve bu konuda tehdit alan hâkim ve cumhuriyet savcılarına mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli hallerde özel ve yakın koruma sağlanması, lojman ve konutları ile adliye binalarında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması yönündeki taleplerinin hassas bir şekilde değerlendirilmesini arz ederim." ifadeleri kullanıldı.