Özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) yeniden dizayn edilmesine yönelik hükümlerin yer aldığı 3. Yargı Paketi’nin yürürlüğe girmesinin ardından Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, kurulacak yeni ÖYM’lerle ilgili çalışma başlattı. Halen görev yapan ÖYM’lere, hangi illerden gelen dosyalara baktıkları, illere göre dosya yoğunluğu, mevcut iş durumu gibi sorular yöneltildi. Hem bakanlık hem de HSYK’nın mevcut ÖYM’lerin yeni düzenlemelere göre faaliyet yürütmesi görüşünü taşıdığı, bazı illerde ise yeni ÖYM’ler açılabileceği düşüncesinde olduğu öğrenildi. HSYK’nın ÖYM’lerin kadrolarında önemli değişiklikler yapmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Hükümetin kapatıldığını savunduğu ancak Terörle Mücadele Yasası uyarınca varlıklarını sürdüren ÖYM’lerin hangi illerde kurulacakları ve sayısı konusundaki yetki 3. Yargı Paketi ile HSYK’ya verildi. Pakete göre, HSYK, Adalet Bakanlığı’nın önerisini değerlendirerek yeni ÖYM’lerin nerelerde kurulacağını karara bağlayacak.

Bakanlığın, gelen yanıtlar ve elindeki istatistikler doğrultusunda teklifini önümüzdeki hafta HSYK’ya iletmesi, HSYK Genel Kurulu’nun da hangi illerde kaç adet ÖYM kurulacağını karara bağlaması bekleniyor.

Halen, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır, Van, Malatya ve Erzurum’da ÖYM’ler faaliyet gösteriyor. HSYK’nın, bu illerde yeni ÖYM’lerin kurulması kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak HSYK’nın, bazı illerde yeni mahkeme kurulması ya da mevcut mahkemelerin sayısının azaltılması gibi kararlar verebileceği belirtiliyor. Buna göre kurul, örneğin 2 ÖYM’nin bulunduğu Ankara’da yeni bir mahkeme daha kurulmasına ya da mahkemelerin birinin kapatılmasına karar verebilecek.



Milliyet