Hedef kadın sayısını artırmak Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda Türkiye’de görev yapan kadın hakim ve kadın cumhuriyet savcısının yetersizliği eleştiri konusu yapılınca, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) harekete geçti.
 
HSYK, AB kriterleri doğrultusunda kadınları daha etkin görevlere getirmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Derya Altungiden Niğde’nin Bor İlçesi’ne cumhuriyet başsavcısı olarak atandı. Altungiden’in herhangi bir ile başsavcı olarak atanabilmesi için bulunduğu ilçede en az 2 yıl görev yapması gerekiyor. HSYK, hazirandaki yaz kararnamesinde yeni kadın başsavcılar atamak için çalışma başlattı.
 
Türkiye genelinde görev yapan 4 bin 348 savcıdan 4 bin 34’ü erkek, 314’ü ise kadın. Bu durumda savcıların sadece 7.2’sini kadın savcılar oluşturuyor. Hazirandaki kararnamede hem kadın savcıların sayısının artırılması hem de başsavcılıklara kadınların getirilmesi hedefleniyor. Geçtiğimiz ay içerisinde de ilk kez büyük bir ilin komisyon başkanlığına bir kadın yargıç atandı.
 
Kartal Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na atanan Yeşim Sayıldı, büyükşehirde görev yapan ilk Adalet Komisyonu Başkanı unvanını aldı. Ardından ise HSYK, Diyarbakır Adalet Komisyonu Başkanlığı’na Serap Aydın’ı, Bandırma Adalet Komisyonu Başkanlığı’na da Selda Yıldırım’ı atadı. 8 KADIN HÂKİM Geçmiş yıllarda Ağır Ceza Mahkemeleri Başkanlığı’na kadınların atanmadığını belirten HSYK yetkilileri, halen 8 ağır ceza mahkeme başkanlığında kadın hâkim olduğunu bildirdi. Yaz kararnamesiyle kadınları daha etkin görevlere getireceklerinin altını çizen HSYK yetkilileri, ağır ceza mahkemesi başkanlıklarına da daha fazla kadın hâkim atayacaklarını vurguladılar.
 
Türkiye’nin ilk kadın cumhuriyet başsavcısı
 
TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin ilk kadın il başsavcısı 2002 yılında Nevşehir’e atanan Işık Keskin Özbay oldu. Özbay, Danıştay’a açtığı davada tüm illerde başsavcıların protokoldeki yerlerin valilerden sonra gelmesini sağlamıştı.