Kamuoyunda "HSYK yasası" olarak tanınan tartışmalı yasanın dün akşam saatlerinde Resmi Gazete mükerrer sayısında yayınlanması ile çok sayıda kişinin görevi sona erdi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni kanunun kendisine verdiği yetkiyle, görevi sona erenlerin yerine atamalara başladı. Ancak CHP'ye göre, Anayasa Mahkemesi'nin bugün mesai saatleri sonuna kadar vereceği "yürütmeyi durdurma" kararı, hem yasayla yapılan görevden almaları, hem de yeni atamaları geçersiz kılacak.

KİMLER GİTTİ?

Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanması ile görevi sona erenler arasında, HSYK'da görev yapan tetkik hakimlerin yanısıra, idari personel de bulunuyor. Aynı şekilde, Adalet Akademisi'nin tüm personeli de kanunun yürürlüğe girmesiyle otomatik olarak görevden alınmış oldu. 

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU'NDA;
 
- Genel Sekreter
 
- Genel sekreter yardımcıları
 
- Teftiş Kurulu başkanı

- Teftiş Kurulu başkan yardımcıları

- Tüm Kurul müfettişleri

- Tüm Tetkik hakimleri

- Tüm İdari personel
 
* Yasa, HSYK'nın seçilmiş üyelerinin görevlerini sonlandırmıyor. Ancak seçilmiş üyelerin, daha önceden belirlenmiş hangi dairede çalışacaklarına ilişkin görevlendirmeyi sonlandırıyor.

>> HSYK Üyelerine İstifaya Çağrısı
 
* ADALET AKADEMİSİ'NDE GÖREVİ SONA ERENLER

- Başkan

- Başkan yardımcıları

- Eğitim merkezi müdürü

- Müdür yardımcıları

- HAKİMLER

- UZMANLAR

- Tüm idari personel

- Tüm yardımcı personelin görevlerine son verildi.

BAKAN BOZDAĞ ATAMALARA HEMEN BAŞLADI

Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da atamalara hemen başladı.
Adalet Akademisi Başkanlığına Yılmaz Akçil, Adalet Bakanlığı'nın 27 Şubat Perşembe günkü yazısı, aynı tarihli Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı onayıyla, Adalet Akademisi Başkanlığı görevine atandı.
Bakan Bozdağ'ın HSYK'daki yasayla boşaltılan kadrolara da atama yapmaya başladığı haberleri kulislere yayıldı.

>> HSYK'ya ait atama kararları

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: "ANAYASA MAHKEMESİ BUGÜN KARAR ALIRSA..."

HSYK yasası dün, resmi mesainin sona ermesinin ardından akşam saatlerinde Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, bu sabah resmi mesainin başladığı saat 08.30'da Anayasa Mahkemesi'ne yasa hakkında yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesi için başvuruyu resmen yaptı.
CHP'nin başvuruyu mesai saatinin başladığı anda yapmasının nedeni ise önemli.
Hamzaçebi, saatlerin bile büyük önem taşıdığı başvurunun anlamını Hürriyet'e şöyle anlattı:

"AMAÇ, CHP'NİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU YAPMASINI ENGELLEMEKTİ"
 
"Cumhurbaşkanı Gül, Çarşamba Günü HYSK yasasını onayladı ve onaylanan yasa Resmi Gazete'ye gönderildi. Normalde, aynı gün yayınlanması gerekirken, bu yapılmadı. Perşembe günü mesai saatleri içinde de yasa Resmi Gazete'de yayınlanmadı. Ancak Perşembe günü, mesai saatleri sona erdikten sonra Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak, yürürlüğe girdi. Burada amaç, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmasını engellemekti."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Cumhurbaşkanı'nın yasaya onay vermesi ile, yasanın geciktirilerek Resmi Gazete'de yayınlanması arasında geçen sürede, yapacağı yeni atamaları planladığını, yasanın yayınlamasıyla birlikte de  atamaların başladığını söyleyen Hamzaçebi, şöyle devam etti;

"GECİKTİRME KÖTÜ NİYETLİ. ANCAK KANUN KÖTÜ NİYETİ KORUMAZ...."

"Biz CHP olarak, bu sabah 08.30'da başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne teslim ettik. Kanunun Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin geciktirilmesi, iyi niyetli değil. Bu, kötü niyetin ifadesi. Ancak kanun, hukuk kötü niyeti korumaz."
HSYK yasasının mesai saati dışında Resmi Gazete'de yayınlanması nedeniyle, yasayla görevden alınan çalışanların ancak yasanın yayınlanmasının ertesi günü, yani bu sabah mesai başlangıcıyla görevden alınmış sayılmaları gerektiğini kaydeden Akif Hamzaçebi, şöyle konuştu:
"Yasayla görevden alınanların görevleri bu sabah 08.30'da sona ermiştir. Bu durumda, eğer Anayasa Mahkemesi bugün yürütmeyi durdurma kararı verse, Adalet Bakanı'nın, hükümetin görevden alınanların yerine yaptıkları atama tasarruflarının tümü geçersiz kalır."

"ANAYASA MAHKEMESİ BUGÜN İPTAL VERMEZSE..."

Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin bugün herhangi bir karar vermemesi halinde de, yasayla görevleri sonlandırılanların yine de geri dönmek için hukuka başvurma şansları olabileceğini söyledi. Hamzaçebi şöyle konuştu;
"Eğer Anayasa Mahkemesi'nden bugün bir karar çıkmaz, mahkeme daha sonra iptal yönünde bir karar verirse de, görevi sonlananların dava yoluyla aynı göreve dönme hakları vardır."

>> HSYK Yasası Resmi Gazete'de