Açıklamada, arabuluculuk kurumunun yargı erkinin idareye bırakılması anlamına geldiği savunularak ''Çünkü tasarıda arabuluculuk kurumu, yargı erkinin Adalet Bakanlığı eliyle-aracılığıyla yürütülmesi şeklinde düzenlenmiştir'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
''Tasarı, avukatsız ve hakimsiz, idarenin denetiminde bir yargı düzeni oluşturmayı hedeflemektedir. Tasarı kanunlaştığı takdirde, hukuk yargılaması, avukatların faaliyet alanından büyük ölçüde çıkacaktır. Arabuluculuğu, basit yargılama usulünün uygulandığı davalarla sınırlı tutmayı dahi düşünmeyen, avukatı yok sayan tasarı, avukatların meslek alanını telafisi imkansız şekilde daraltacaktır.

Avukatı yok sayan, avukatsız bir yargılama öngören bir tasarıda, sistemin işleyişini düzenleyen ve ayrıntı sayılabilecek diğer maddelerinin, kabul edilemez bu yaklaşım düzeltilmedikçe tartışılmasını, mesleğimiz açısından doğru bulmuyoruz. Bu düşüncelerle, Ankara Barosu olarak, Türkiye Barolar Birliğini ve bütün baroları, avukatın meslek alanını korumaya, avukatsız bir hukuk yargılaması oluşturma ve yargı bağımsızlığını bir kez de bu yolla ağır şekilde ihlal etme projesine karşı, demokratik mücadele yürütmeye, bu amaçla bir ve birlik olmaya davet ediyoruz.''



AA