Yargıtay'a 137, Danıştay'a ise 61 yeni üye alınacak. Düzenlemeyi değerlendiren hukukçular, son dönemlerde zaman aşımı ve tahliyelerle büyük yara alan yargıda yeni bir dönemin başlayacağı görüşünde birleşiyor. İstinaf Mahkemeleri'nin de faaliyete geçirilmesini isteyen hukukçular, bu tedbirlerle yargının hızlanacağının adalete olan güvenin tazeleneceğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. Ergun Özbudun (Anayasa hukukçusu): Karşı çıkanları anlamakta güçlük çekiyorum

Yapılan değişiklikleri tümüyle olumlu değerlendiriyorum. Yüksek mahkemelerdeki iş yükünün artık vahim noktalara geldiği hepimizin malumu. Danıştay'da 300 binin üzerinde, Yargıtay'da 1 milyonun üstünde dosya olduğu ifade ediliyor. Bu yükü tasfiye etmek için elbette böyle bir reform kanuna gerek vardı. Bir yandan İstinaf Mahkemeleri'nin kurulması, öte yandan da Danıştay ve Yargıtay'da üye ile daire sayılarının artırılması bu amaca hizmet etmektedir. Bundan sonraki süreçte yapılan değişiklikler çok daha süratli bir yargılama yapılmasını sağlayacaktır. Bu da halkın gözünde büyük yara almış olan yargıya güveni yeniden artıracaktır. Karşı çıkanları anlamakta güçlük çekiyorum. Hangi ideoloji ile karşı çıktıklarını anlayamıyorum.



Ahmet Gündel (Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı): Yüksek yargıdaki iş yükü rahatlayacak

Gerçekten iyi bir çalışma olmuştur. Yüksek yargıdaki iş yükünü rahatlatacaktır. Ancak soruna tam çözüm getirecek bir düzenleme değildir. Bunun ek önlemlerle takviye edilmesi lazım. Yeteri sayıda ve nitelikte savcı, yargıcın temin edilmesi halinde İstinaf Mahkemeleri'nin derhal faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Burada da yığılmaya sebep olmamak için yeterli sayıda hakim ve savcı temin edilmelidir.

Faik Tarımcıoğlu (Emekli askerî hakim): Kanayan yarayı pansuman edecek

Değişiklikler kanayan bir yarayı pansuman edecektir. Kısa vadede halkın yargıya olan güvenini tazeleyecektir. Ancak yargıda gerçek bir reform yapılabilmesi için zihniyetlerin değiştirilmesi gerekir. Bu zihniyet adil insan yetiştirmekten başlar. Çocuk yaştan itibaren en iyilerini seçip hakim yapmaktan başlar. Çok ciddi bir savcılık müessesesini hayata geçirmekle başlar. Savcı önüne gelen her dosyaya dava açarsa istediğiniz reformu yapın yargıdaki iş yükü sorununu çözemezsiniz.

Kılıçdaroğlu: 'Yargı reformunu, Anayasa Mahkemesi'ne taşırız'

Ergin Cinmen (Avukat): İstinaf Mahkemeleri de mutlaka kurulmalı

Bu, yargı reformunun çok küçük bir parçası. Arkasından haziran ayında yürürlüğe girecek denilen 'İstinaf Mahkemeleri' mutlaka kurulmalı. İstinaf Mahkemeleri, Yargıtay'ı sadece hukukî denetim yapan bir merci haline getirecek. İkinci olarak da, kararlar bir yerden daha geçmiş olacak. Bu da, yargıda sakinleşme ve sürat yaratacak. Ama bunun için 10 bin yargıca ihtiyaç var.

Kezban Hatemi (Avukat): Önemli ama yeterli değil

Sorunları çözmek için hakim ve mahkeme sayısı yetmiyor. Geçici tedbir olarak kötü bir şey değil. Ama sonuçta adli yargıların sorunları sadece bununla çözülecek gibi de değil. 'İstinaf Mahkemeleri' örneği Batı'da var. Ama Batı'daki rakamlarla Türkiye'deki rakamları kıyaslayamayız. Aynı problemleri de konuşmuyoruz.(Zaman)