Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de artık, sorunları arabulucu aracılığıyla çözebilme imkanı getirildiğini belirterek, "Çok kısa sürede uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak mümkündür. Hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk, toplumsal, ticari barışa, işçiyle işveren arasındaki barışa, komşular arasındaki barışa hizmet edecek önemli bir yeni hukuk yoludur" dedi.

Hukuk uyuşmazlıklarında görev yapacak arabuluculara Adalet Bakanlığında düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Törende konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, uyuşmazlıkların yargıya intikal etmeden, dostane yollarla çözümlenmesini sağlayan Arabuluculuk müessesinin, dünyada en fazla uygulanan yöntem olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 160'dan fazla ülkede Arabuluculuk müessesi bulunduğunu belirten Bozdağ, sistemin ABD'de 50, Avrupa ülkelerinde 40 yıldır uygulandığını anlattı.

Türkiye'de uzlaşma kültürünün her alanda yaygın olduğunu ve fiilen uygulandığını söyleyen Bozdağ, buna rağmen sistemin resmi olarak Türkiye'de hayata geçirilmesinin geç olduğunu kaydetti.

Hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile bu müessesenin Türk hukukunun parçası haline getirildiğini hatırlatan Bozdağ, 14 Kasım 2013'te sistemin fiilen başladığını hatırlattı.

Arabuluculuk siciline kayıtlı bin 4 arabulucu bulunduğunu kaydeden Bozdağ, "Artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında uyuşmazlık çıktığında, dava yoluna gitmeden bu sorunları arabulucu aracılığıyla çözebilme imkanı getirilmiştir. Arabuluculuk, kaybedeni olmayan bir çözüm yoludur. Kazan kazan prensibi gereğince her iki tarafın da kararlarını verdiği bir süreçtir" diye konuştu.

Arabuluculuk sayesinde zamandan ve dava masrafından önemli ölçüde tasarruf edileceğini anlatan Bozdağ, "Çok kısa sürede uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak mümkündür. Hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk, toplumsal, ticari barışa, işçiyle işveren arasındaki barışa, komşular arasındaki barışa hizmet edecek önemli bir yeni hukuk yoludur" dedi.

Türkiye'nin ilk arabuluculuğu sertifikalarını vermekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bozdağ, tüm arabulucuları kutladı. Bozdağ, "Umarım ki sizler yeni açılan bu yolda yapacağınız güzel faaliyetlerle Türkiye'de yargının da yükünü hafifletecek yeni bir dostane çözüm yolunun Türkiye'nin dört bir yanında güçlenmesine katkıda bulunacaksınız. Size büyük işler düşüyor. Eğer işlerimizi eksik, yanlış yaparsak bu müessesenin doğmadan kötü anılmasına yol açmış oluruz" diye konuştu.

Vatandaşların mahkeme kapısına gitmeden bu müesseseden yararlanmasını isteyen Bozdağ, konuşmasının ardından Türkiye'nin ilk arabulucularına sertifikalarını verdi.