İsçi Avukatlar Merkezinin katkısıyla düzenlenen ve Barolar Birliği tarafından onaylanarak Adalet Bakanlığına gönderilen 'Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında Veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik'in takibi için yönetmelik takip merkezi kuruldu.

03.02.2014 tarihinde Türkiye Barolar Birliği resmi internet sitesinden “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında Veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik” in düzenlenerek Adalet Bakanlığı’na gönderildiği ilan edilmiştir.

Bundan sonra bizleri bekleyen süreç ise şu şekilde; 


T.B.B. ve İşçi Avukatlar Merkezinin katkılarıyla düzenlenen ve T.B.B tarafından Adalet Bakanlığına gönderilen yönetmelik Adalet Bakanlığına ulaştığı tarihten itibaren iki ay içinde karar verilmediği veya onaylandığı takdirde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen bu yönetmelik uygun bulunmaz ise gerekçe gösterilerek bir daha görüşülmek üzere T.B.B.'ye gönderilecek. Yönetmeliğin iadesi halinde, yönetmelik T.B.B. Yönetim Kurulu tarafından üçte iki çoğunlukla aynen kabul edildiği takdirde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
 
Dolayısıyla, işçi avukatların ekonomik, sosyal ve mesleki haklarının tanınması ve korunması için verilen mücadele gelinen aşamada Yönetmelik kazanımımız hayata geçmek üzeredir. 

Türkiye Barolar Birliği tarafından 09 Eylül 2013 Tarihinde kabul edilerek 01 Ekim 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren “ Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatlar Yönergesi”nin uygulanmasını sağlamak üzere 07.01.2014 tarihinde İşçi Avukatlar Merkezi tarafından kurulan“Yönerge Takip Merkezi”,  yönergeye karşı açılan iptal davaları sonucunda verilen yönergenin yürütmesinin durdurulması kararı ile birlikte çalışmalarına ara vermişti. Anılan yürütmenin durdurulması kararında, yönerge konusu hususların yönetmelikle düzenlemesi gereği işaret edilmişti ve böylelikle İşçi Avukatlar Merkezi'nin uzun süredir gündeminde olan yönetmelik çalışması öncelikli mücadele başlığımız haline gelmişti. 

Yaşanan gelişmeler doğrultusunda, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile  İşçi Avukatlar Merkezi bünyesinde  “Yönetmelik Takip Komisyonu”  oluşturulmasına ve işçi avukatların uğrayacağı her türlü hak ihlalinin bu komisyon üzerinden takip edilmesine karar verilmiştir.

Büroda, adliyede, mahkeme kalemlerinde, duruşma salonlarında, haciz mahallinde gece, gündüz, hafta içi, hafta sonu demeden çalışan meslektaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek, işçi avukatların sosyal ve ekonomik haklarının gerekli yasal düzenlemelerle güvence altına alınmasını sağlamak, işçi avukatların, işveren avukatlarla yaşayageldikleri meslek etiğine aykırı tutum ve davranışların önüne geçmek için kurulan komisyonumuz, sizlerin katılımı ve desteğiyle büyüyecek ve bir hak arama odağı haline gelecektir. 
Değerli meslektaşlarımız, bundan böyle çalışma hayatınızda karşılaşacağınız olumsuzluklar ve hak gasplarıyla ilgili başvuracağınız bir öz örgütümüz var. 2008 yılından bu yana, henüz işçi avukat kavramının ağızlara alınmadığı dönemlerden bu yana,sınıf mücadelesini avukatlar cephesinden vermeye başlayan İşçi Avukatlar Merkezi bünyesinde yer alan Yönetmelik Takip Komisyonu, Yönetmeliğin gereği gibi uygulanmasının takipçisi olacak ve her türlü olumsuzlukta yanınızda olarak gerekli desteği verecektir.
Değerli meslektaşlarımız, haksız işten çıkarmalara, sigortasız çalıştırılmaya, sigortanın asgari ücret üzerinden gösterilmesine, esnek çalışma saatlerine, keyfi hafta sonu çalışmalarına, kullandırılmayan izinlere, her türlü hak gaspına ve meslek etiğine aykırı davranışlara maruz bırakılmaya karşı bize başvurun. 
 
Buradan tüm işçi avukatları, stajyer avukatları ve büyük hukuk şirketlerinin gölgesinde ayakta kalmaya çalışan genç avukatları, İşçi Avukatlar Merkezi’ne, İşçi Avukatlar Merkezi bünyesinde oluşturulan Yönetmelik Takip Komisyonu’na sahip çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.
Üreten biziz, kazanan biz olacağız!

(Hukukihaber.net)