İstanbul Barosu'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

BAKANLIĞIN YENİ BİR YARSAV KUMPASI

YARSAV Başkanı Murat Arslan'ın Anayasa Mahkemesindeki Raportörlük görevinden alınarak Sayıştay'a gönderilmesi, yargının içine düşürüldüğü açmazın yeni bir aşamasıdır. Üstelik böyle bir tercihin kullanıldığı zaman diliminin, yargıdaki yeni bir örgütlenmenin planlanarak yaşama geçirildiği bir evreye denk düşmesi, açmazın büsbütün içinden çıkılmaz olduğunu göstermektedir. Şu aşamada yargı dünyası, yeni bir derneğe Adalet Bakanlığı teşvikiyle üye kaydetmekle meşgul olduğu gibi , yeni derneğin üyesi olma koşullarından birisi de YARSAV üyeliğinden istifadır.

Murat Arslan için kullanılan bu "tercih" de tasarımlanıp uygulamaya geçirilen planın bir parçasıdır. Bu öylesine böyledir ki; YARSAV Başkanının, Bakanlığı eleştiren sosyal medyadaki bir mesajı soruşturma konusu yapılabilmekte ve bu soruşturma da bizzat Bakan tarafından basına açıklanabilmektedir.

Artık Anayasa Mahkemesi Başkanı da mesajı almış olmalıdır.  "Tercih" bu denli derin bir ilişkinin ve planın parçasıdır. 

Paralel Devlet yapılanmasının yargı ayağını kendi elleriyle paylaşarak oluşturan iktidarın "aldatılmasının" üzerinden geçen zamana rağmen, dişe dokunur hiçbir çaba gösterememesi bir yana, şimdi o yolları kesmek için, kendisini ikame eden bir örgütlenmeyi tercih etmiş olması, asla çözüm olmayacaktır. Bizim yakınmalarımız temel olarak yargının "ele geçirilmesidir". Yargı ele geçememelidir. İsyanımız, paralelin yerini alan aklaştırılmış yargının egemenliği ile susturulamaz. İstanbul Barosu olarak paralelden sözedilmesi için iki doğru gerektiğini, bunların iktidar ve cemaat doğruları olduğunu yıllardan beri söyleyegeliyoruz.

Murat Arslan'ların tasfiyesi, YARSAV'ın itibarsızlaştırılması veya şimdilerde beklenen yeni atama kararlarıyla "YARSAV Sürgünleri" yaratılması, Bakanlığın yeniden "aldatıldığı" yeni bir sürece tekabül edecektir. Sorun sayı arttırmakla, baskıyla, hükümet gücü kullanmakla çözülecek denli basit değildir.            

Bizden uyarması ; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı temel hedef olmalıdır. Murat Arslan'ın Anayasa Mahkemesine dönüşü ile buna başlanabilir. Aksi taktirde: kilise karanlık, papaz kör, cemaat sağır, bağır babam bağır.      

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI