12 Eylül'de, Anayasa Değişikliği Paketi'nin halk tarafından onaylanmasının ardından hakim ve savcıların, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine adaylığını koymasının önünün açılması ile ilk adaylık başvurusu açıklaması İzmir'den geldi. 16 yıldır taşra hakimliği yapan Menemen 2. Asliye Ceza Hakimi Ali Atay, HSYK üyeliğine aday olacağını açıkladı.

1 yıldır 18 bin üyesi bulunan adalet.org internet sitesinde ülkede yapılan anayasa değişikliğini meslektaşları ile tartıştığını dile getiren Menemen 2. Asliye Ceza Hakimi Ali Atay, değişikliklerin yeterli olmasa da karşı olunmaması gerektiğini savunduğunu belirtti. Kendisini destekleyen birçok arkadaşının bulunduğunu vurgulayan Atay; "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin(TBMM) Anayasa Komisyonu görüşmeleri yapılırken biz internette bu paketi tartışıyorduk. Meclis oylamasından geçecek dedim. Anayasa
Mahkemesi'nde de maddelerin demokratik, laik, sosyal hukuk devletine aykırı olmadığı için oradan da geçeceğini savundum" dedi.

Yeni Anayasa Paketi'nin, vatandaşlara, kürsü hakim ve savcılara 3 hak getirdiğini belirten Atay, "Kendisini yöneten HSYK'ya seçme ve seçilme hakkı getirdiği, HSYK'nın böyle bir şeye karşı çıkmayacağını ve kimin getirileceğine bakmaksızın sahip çıkacağını düşünüyordum" ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİKLİK YARGI TARİHİNDE MİLAT
Yargıda yapılacak değişikliğin yargı tarihinde bir milat olacağını her zaman savunduğunu belirten Atay; şunları söyledi: "Bu görüşüm birçok ulusal kanalda yer aldı. Ben her zaman anayasa değişikliğinin geçeceğini söylemiştim. HSYK seçimlerinde ilk müracaat edenin ben olacağımı yazdım. Çok güzel tepki aldım. Ama bu bazı medya kanallarında yanlış haber oldu. Ben hiçbir zaman siyasi çekişmeye girmedim. Bugün itibari ile anayasamıza uygun meclisteki oylamada kabul edilen anayasa değişikliklerini önceden görmekten çok mutluyum. Anayasamızın ilgili hükmü gereğince referandum sonucunun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren kabul edilen 19. madde gereğince, HSYK seçim takvimi başlatacağından ve bu süreçte propaganda yasağı olduğu için bugün itibari ile HSYK'ya üyelik seçimlerine aday olacağım."

Bu kararı almamda değişik illerde çalışan ancak kendisi gibi 1. sınıf olmamış meslektaşlarının etkili olduğunu açıklayan Atay, Türkiye'de bulunan 12 bin hakim ve savcının 9000'inin taşra denilen savcılardan oluştuğunu belirtti. HSYK'nın 7 asıl 4 yedekten oluştuğunu belirten Atay; sözlerine şöyle devam etti: "1. sınıf olmuş ve 1. sınıf olmayı yitirmemiş hakim ve savcıların aday olması üzerine tüm hakim ve savcıların vereceği oy ile hakim ve savcıların kendi sayısal çoğunluğunu temsil edeceğini düşünüyorum. Ben propaganda yapmadan aday olacağım. Gidip resmen müracaat edeceğim. Resmi Gazete'de yayınlandıktan 5 gün içerisinde HSYK seçim takvimi açıklaması ile müracaat yapacağım. Meslektaşlarım arkamda. Onları arkama alarak yasalara uygun şekilde yarışacağız."




Haber Türk