Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 9 bölgede kurulan bölge adliye (istinaf) mahkemelerinin başsavcılarını belirledi. Atamalardaki en sürpriz isim İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin oldu. Engin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi cumhuriyet başsavcısı oldu. Başsavcıların istinaf mahkemelerinin teknik ve idari altyapı konusundaki eksikleri tamamlamaları planlanıyor. Söz konusu mahkemelerde görev yapacak bin civarında birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcının ise yaz kararnamesinde (haziran) atanmaları ve mahkemelerin yeni adli yıl açılışında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Adana ve Samsun'da bu yaz sonu faaliyete geçmesi planlanan istinaf mahkemeleri, yargıdaki iş yükü sorununu büyük ölçüde çözecek. 9 bölgede kurulan istinaf mahkemeleri, üst sınırı 5 yıl hapis cezası öngören suçlar ile 5 bin TL'lik davalara bakacak. Ağır cezalık davalar ile 5 bin TL'nin üzerindeki maddi anlaşmazlıklar temyizle yine Yargıtay'ın önüne gidecek. İstinafların Yargıtay'a giden mevcut davaların yüzde 50-60'nı karara bağlayacağı belirtiliyor. Bölge adliye mahkemelerinin, yargıdaki iş yükü ve zamanaşımı sorununu ortadan kaldırması bekleniyor.


Atanan Başsavcılar ve yeni görevleri için tıklayınız


İSTİNAF MAHKEMELERİNİ TANIYALIM...
İstinaf, Arapça kökenli bir kelime olup Yargıtay ile ilk derece mahkemeleri arasında kurulacak üst derece mahkemelerince yapılacak olan yargısal denetimin adıdır. Yani mahkemelerin verdiği kararlar bir üst mahkemede bir kez daha gözden geçirilecek, gerekirse yeniden duruşma yapılacak, delil toplanacak ve tanık dinlenebilecek.