Başkan aday adayları Avukat Aydın Özcan, Avukat Mehmet Emin Keleş ve Avukat Erdoğan Öztürker ön seçim hazırlıklarına başladı.

Başkan aday adayı Avukat Aydın Özcan baro başkanlığına aday olması sebebini ve hedeflerini şu şekilde açıkladı;

Adaletsiz millet-devlet; avukatsız adalet olmaz. Avukatlık mesleği, hakimlik ve savcılık mesleği karşısında değer kaybetmiştir. Meslektaşlarımız, ağırlıklı olarak avukatın hak ve yetkilerinin gerek mahkemeler gerekse diğer kamu kuruluşlarınca yeterince tanınmaması, mesleki saygınlığın azlığı ve mesleki eğitimin yetersizliğinden yakınmaktadır. Artık; avukatların ve baroların özeleştiride bulunarak sorunları geniş yelpazede tartışmaları gerekmektedir.

Avukatlık kutsal bir meslektir ve bu özellik, yasa koyucu tarafından da Avukatlık Kanununda açıkça dile getirilmiştir. Mesleğimizin bu kutsallığına yakışır hareket etmediğimiz sürece, toplum nazarında da saygınlık bekleyemeyiz.

Meslektaşlarımızın haklarını sahiplenmek ve korumak, avukatlık mesleğinin saygınlığını arttırarak mesleği hak ettiği yere getirmek ve hukuksuzluk karşısında hukuka sahip çıkarak, meslek etiğini daha etkili kılmak, yargının bağımsızlığını savunmak, savunmayı dışlayan tutum ve davranışlara karşı durmak için, İzmir Barosu Başkanlığı’na adayım.




HEDEFLERİM;

- Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu hakim - savcı uygulamalarından yakınmaktadır. Avukatın avukat kimliğini ve kutsal atfedilen görevini tehdit eden tüm sorunlara karşı baronun etkin müdahalesi sağlanacak. Tüm hakim ve savcıların avukatlara yönelik olumsuz tutumları, oluşturulacak merkezce izlenecek.

- Baro’yu hiçbir kişinin, grubun ya da siyasi partinin arka bahçesi yapmayacağız, baro bağımsız olacaktır.

- Yönetimde saydamlık sağlanacak, yönetim kurulu kararları ile mali bülten, haftalık olarak baro sitesinde yayınlanarak, meslektaşlarımızın denetimine açılacaktır. Baro ortak akıl ile yönetilecek, meslektaşlarımızın her an yanında olunacak.

- Baro meclisi aktif olarak çalıştırılarak genel kurul ortamı her zaman temin edilerek tartışmaya ve yeni fikirlere açık olunacak.

- Temel hak ve özgürlüklerin teminatı ve demokratik hukuk devletinin önkoşulu olan bağımsız ve tarafsız yargının kurucu unsurlarından olan savunmayı temsil eden avukatlar etkin ve güçlü kılınacak.

- İnsan hak ve özgürlüklerini savunmak asıl hedefimiz olacak, bu konudaki hak ihlallerinin önlenmesi için her türlü mücadele ve girişimde bulunulacak.

- Basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve sansürsüz bilgi edinme hakkının temini için, her türlü yasal girişim yapılacak, mücadele verilecek.

- İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı konulacak ve özel hayatın gizliliği sağlanacak.

- Anayasa’nın 38. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen Adil Yargılanma hakkının, uygulamada hayata geçirilmesi konusunda her türlü girişim, etkinlik ve bilgilendirme yapılacak. Ceza yargılamasında uyuşmazlığın tarafları arasında fiili ve hukuki bir fark gözetilmeksizin, iddia ve savunmanın eşit ölçülerde ve karşılıklı olarak yapıldığı bir yargılama sağlanacak. Silahların eşitliği prensibinin fiilen uygulanabilir hale geçirilmesi yönünde aktif çalışmalar yapılacak.

- Baro çevreye duyarlı olacak, halkın sağlığına zararı olacak doğal kaynaklarımızı yok edecek her türlü girişime engel olunacak.

- Mevcut baro aidatı makul seviyeye indirilecek. Genç meslektaşlardan 3 yıl süreyle aidat alınmaması konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Borcu olan meslektaşların ise durumları gündeme alınarak, yeni yapılandırmalara gidilecek.

- Büro kredisi projesi hayata geçirilecek ve verimsiz yerlere harcanan paralar artık bu fonda toplanacak; fon meslektaşlara tahsis edilecek.

- Adliye etrafındaki otopark sorunu giderilecek; TOKİ ile anlaşma sağlanıp evi olmayan meslektaşlar için diğer kamu personeline sağlanan şekilde indirimli, aynı zamanda kredili ev projesi hayata geçirilecek.

- Meslektaşlarımıza yeşil pasaport verilmesi için gerekli girişimlerde bulunulacak.

- Hukuk fakültelerindeki yetersiz eğitim dolayısıyla baro içi bir baro akademisi kurulacak ve stajyerlerimizle birlikte tüm genç meslektaşlarımız da bu akademiden yararlanabilecek. İşlevsiz kalmış kütüphanemiz zenginleştirilerek, çok daha geniş bir alanda tekrar hizmete sunulacak. Hukuku gerçek anlamda sevdirmeye yönelik programlar oluşturulacak; tarihe mal olmuş savunmalar ve büyük hukuk önderleri tanıtılacak.

- Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız; meslektaşlarımıza yönelik hukuk dışı büro-konut aramalarına ilişkin gerekli girişimlerde bulunulacak.

- UYAP sisteminde karşılaşılan sorunlara kalıcı çözümler bulunulması yönünde Adalet Bakanlığı ile görüşmelerde bulunulacak.

- Sporcu meslektaşlarımıza hak ettikleri değer ve önem verilecek, gerekli maddi ve manevi destek kendilerine sağlanacak.

- Yeminli mali müşavir ve muhasebecilerin; özellikle vergi davalarındaki avukatlık alanına özgü yetki tecavüzlerinin önüne geçilecek.

- Uygulamalı eğitim seminerleri verilecek, katılan meslektaşlarımıza sertifika dağıtımı sağlanacak.

- CMK ve adli yardımdaki uygulamalarındaki aksaklıklar giderilecek; KDV’si ödenen ücretler, zorunlu olarak ödenen taksi, fotokopi paraları ve temyiz harçları zamanında alınacak; gerekirse ayrı bir fon oluşturulacak.

- Baro vakfı tekrar canlandırılarak, amaçlarına uygun olarak çalıştırılıp ihtiyaç sahibi meslektaşlara maddi ve manevi destekte bulunulacak.

- Kadın avukatların işleri ile çocukları arasında sıkışmasının önüne geçilmesi amacı ile gerekli girişimlerde bulunulacak; adliye kreşinden meslektaşlarımızın da yararlanması sağlanacak. Doğum öncesi ve sonrası gerekli izinlerin kullandırılması hususunda baro kadın meslektaşlarının yanında olacak.

- Şiddete uğramış kadınlar için Baro nezdinde kadın sığınma evi kurulması için gerekli girişimlerde bulunulacak. Kadın hakları en üst seviyede gündemde tutulacaktır.

- Çocukların Korunması ve gelişmesi ile ilgili uluslararası standartlara ulaşacak sevgi ortamı yaratılacak.

- Cezaevi koşullarının insan hakları kurullarınca benimsenen standartlar seviyesine getirilmesi için gerekli mücadele verilecektir. Baro olarak Cezaevi ve Çocuk Islah evlerinin şartlarının uluslararası standartlara uygunluğunun sağlanması için izleme komitesi oluşturulacak.Cezaevinde bulunan tutuklu ve yükümlülerin ruhsal ve bedensel vücut bütünlüklerinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla gerekli girişimler yapılacak.

- Yönetime dahil olamayan 5 yıl altı avukatlar ile stajyer avukatlar için bir Genç Avukatlar Meclisi kurulacak ve içlerinden seçilen temsilcilerin Yönetim Kurulu Toplantılarına katılmaları sağlanacak.

- Kolluk kuvvetleri ile yaşanan sorunların önüne geçilecek, gerekli görüşmeler yapılacak.

- Kamu sektöründe çalışan meslektaşlarımızın yasal haklarını kullanabilmeleri için kesin ve kalıcı çözümler bulunacak.

- Vezne ve tevzide saatlerce sıra beklenmeyecek, numaratör ve sıramatik sistemleri tekrar devreye sokulacak. Baro-kart sistemi tam anlamıyla devreye sokulacak. Stajyer avukatlara ücretsiz şekilde baro-kart verilecek. Avukatların kullanabileceği fotokopi makineleri arttırılacak, zaman kaybı engellenecek.

- Stajyer avukatlara gereken önem verilecek, her türlü imkandan yararlanmaları sağlanacak. Ücret, sosyal güvenlik gibi sorunlarının yanında en büyük sorunlardan biri olan kimlik sorunu ve diğer tüm sorunların çözümü için gerekli imkan sağlanacak ve gerektiği takdirde resmi girişimler yapılacak. Nitelikli özgür düşünceli genç hukukçuların yetiştirilmesi hedeflenecek.

- Hayvan haklarına duyarlı olunacak hayvanlara karşı işlenen suçların insanlara karşı işlenen suçlar ile eş değerde cezalandırılması için hukuki mücadele verilecektir.

- Diğer tüm Barolar ile güçlü birliktelik sağlanacak. İzmir Barosu, alanında ÖNCÜ BARO olma özelliğine kavuşturulacak.

* Üniversiteler ile işbirliği yapılacak, meslektaşlarımızın gerekli gördüğü alanlarda gerekli akademik destek sağlanacak.

* Uluslararası alanda önde gelen barolar ile karşılıklı sosyal ve kültürel projeler gerçekleştirilecek, mesleki anlamda görüş alışverişinde bulunulacak.

* Özel görevli mahkemelerin kaldırılması için İzmir Barosu olarak tüm girişimlerde bulunulacak.


* İzmir Barosu alanında ÖNCÜ BARO olma özelliğine kavuşturulacak.



* TAM BAĞIMSIZ YARGI, TAM BAĞIMSIZ CUMHURİYET mücadelesi verilecek.