Diyarbakır'da 2008 yılında 3. Ağır Ceza Hakimi olarak görev yapan Gözükara, 1994'te Şerif Avşar'ın gübre sattığı işyerinden kaçırılıp öldürülmesi olayında azmettirici olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan JİTEM'ci eski Uzman Çavuş Gültekin Sütçü'ye 30 yıl hapis cezası verdi. Bu cezayla inkar edilen JİTEM'in varlığı ilk defa bir mahkeme kararıyla resmî kayıtlara geçmiş oldu.

Hakim Hacı İbrahim Gözükara, kendine has yöntemleri ve pratik çözümleriyle kısa sürede karara bağladığı davalar sayesinde hem sanığı hem de mağduru yıllarca mahkeme kapılarında bekletmediği için memnun ediyor. Meslek hayatı boyunca yaklaşık 20 bini aşkın davaya giren ve verdiği adil ve hızlı kararlarla dikkat çeken Hakim Gözükara, bu davaların çoğunu ilk celsede karara bağladı. Çeşitli ülkelerde yaşayan ve adaletin yıllarca gecikmesinden dolayı mağdur olan vatandaşlar da Gözükara'ya telefonla teşekkür ediyor, hattâ hediyeler gönderiyor. Gözükara'nın şu anda görev yaptığı Balıkesir'de, özellikle organize suç örgütleri davalarındaki kararlarıyla da asayişte önemli gelişmeler yaşandı. İlde son bir yıldır önemli organize suça rastlanmıyor. 2011 yılında yılın hukukçusu seçilen Gözükara, ayrıca meslek hayatı boyunca yaşadığı arılarını bir kitapta topladı.

Mesleğe 1993 yılında Konya'da başlayan 44 yaşındaki Hacı İbrahim Gözükara, görev yaptığı yerlerde aldığı kararlarla kısa zamanda hem suç oranını düşürüyor hem de adından söz ettiriyor. Bugüne kadar Mardin'in Mazıdağı ve Sakarya'nın Akyazı ilçelerinde hakimlik yapan Gözükara, Konya Ereğli ve Diyarbakır'da ağır ceza mahkemesi başkanlıklarında bulundu. Balıkesir Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2008 yılında göreve başlayan Gözükara, burada da rekor kırdı. Önüne gelen adam öldürme, cinsel suçlar, zimmet, sahte belge, resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarını kapsayan davaları yüzde 81'lik oranla karara bağlarken sadece 185 dosya devredildi. Rekor denebilecek bu oran, diğer ağır ceza mahkemelerinde yüzde 50 ile 60 arasında değişiyor. Çete ve örgütlü suçlarla ilgili davaları da jet hızıyla sonuçlandıran Gözükara, Adalet Bakanlığı verilerine göre en çok karar veren mahkeme başkanı unvanıyla kayıtlara Türkiye birincisi olarak geçti.

SANIK VE ŞAHİTLERİ TELEFONLA KENDİSİ DURUŞMAYA ÇAĞIRIYOR

Son iki yılda, birçoğu ilk duruşmada olmak üzere 2 binin üzerinde dosyayı karara bağlayan Hakim Gözükara, inisiyatif kullanıp teknolojik imkanlardan da faydalanarak delilleri kısa sürede topluyor. Gerektiğinde sanık ya da şahitleri cep telefonuyla duruşmaya çağırıyor. Telefonla ulaşamadıklarını ise polis yardımıyla getirtiyor. Balıkesir'deki bir davada, adli tıp raporu gelmeyen sanığı duruşmada muayene ettiren Gözükara, esprileriyle de hem mahkemedeki soğuk havayı dağıtıyor hem de sanık ve şahitleri psikolojik olarak rahatlatıyor.

YALANCI ŞAHİTLERİ HAPSE ATIYOR

Hakim Hacı İbrahim Gözükara'nın diğer bir uygulaması ise duruşmalarda yalancı şahitlik yapanlara hapis cezası vermesi. Bu sayede yalancı şahitlik yapmayı düşünenlere de engel oluyor. Bilgi ve birikimlerini mesleğe yeni başlayan genç hakimlere aktarmak istediğini belirten Gözükara, "Yargılama Teknikleri" adlı bir kitabın da hazırlığdı yapıyor.




Cihan