TÜRKİYE Barolar Birliği’nin (TBB) İstanbul-Ankara çekişmesine, 3 adayın yarışına, işçi avukatların eylemine ve sert tartışmalara sahne olan 32. Genel Kurulu dün toplandı. 79 barodan 447 delegenin katıldığı Genel Kurul’da seçimler bugün yapılacak. TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar’ın yeniden aday olduğu Genel Kurul’da karşısındaki diğer 2 aday ise Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ile İstanbul Barosu önceki başkanı Kazım Kolcuoğlu. 99 delegeli İstanbul Barosu ile 22 delegeli İzmir Barosu güç birliği yaparak, Kolcuoğlu ile listesini destekleyeceğini kamuoyuna ilan etmişti. 
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, büyük alkış alan TBB Genel Kurul konuşmasında çok sert eleştirilerde bulunarak özetle şunları söyledi:

BİZ GÜCE TAPINMAYIZ

“Hakimlere de bir kez daha sesleniyorum. Kürsünün üstünde olmak üstün olmak anlamına gelmez. O kararları verirken birtakım güçlere, fısıltılara boyun eğmeyin, biat etmeyin. Biz avukatız biat etmedik etmeyeceğiz, boyun eğmedik eğmeyeceğiz. Birilerine, avukatların geri geri eğilerek çıkması gerektiğini düşünenlere, bunun hayalini kuranlara karşı kavga veriyoruz. Biz avukatız, güce tapmayız, kırılırız eğilip bükülmeyiz, kimsenin kölesi, emir eri de olmayız. Biz gücümüzü iktidardan değil hukuktan halktan alırız. Hukuk yıldızımız adalettir, kimsenin uydusu olmayız. 

MASAYA YUMRUK VURULMALI

Bu dönem basın açıklamaları ile yetinilecek bir dönem değil, gerektiğinde masaya yumruğun vurulmasını gerektiren bir dönem. Öyle bir mücadele dönemi geçirilmiş olsaydı, bu kadar avukatın tutuklanmasına gerek görülmezdi. Aramızda ideolojik farklılıklar olsa da hukuka, adil yargılanma hakkına yapılan saldırılar karşısında ideolojik görüşlerimizden ayrılır, cüppeden sıyrılan tek bir yumruk olur ve ineriz. Gün ayrılık günü değil şu an yaşadığımız ileri faşizme sivil diktaya karşı bir olma günü, mücadele günüdür. 

BENİM SON GENEL KURULUM

Tarihi bir genel kurul geçiriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu durum ortada. Benim ilk genel kurulum, muhtemelen de son genel kurulum olacak. Öncelikle geçtiğimiz günlerde yapılan duruşmaya daha doğrusu duruşmamaya destek veren meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Tarihin öyle dönemleri vardır ki yargılamak insana ağır gelir, yargılanmak ise onur verir.

37 MESLEKTAŞIMIZ TUTUKLU

Burada olmaktan bir suçluluk duygusu içinde olduğumu da belirtmek isterim. 37 meslektaşımızın tutuklu bulunduğu bir ortamda genel kurul yapıyoruz. Güçlü TBB’nin olduğu yerde avukatlara bu kadar kolay isnatta bulunulamaz, hukuk devletinde avukat büroları basılamaz. İdeolojik görüşleri ne olursa olsun meslektaşları avukat olarak yanlarında olacağız.”                 

Keser döner sap döner gün gelir hesap döner

GENEL Kurul açılış konuşmasında TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar da özetle şunları söyledi:
TEK PARTİ DÖNEMİ GİBİ

“Türkiye’de yönetime keyfilik egemen olduğu için hukuki güvenlik yoktur. İktidar ‘hikmeti-i hükümet’ anlayışı içinde iş görür durumdadır. Tek parti döneminde olduğu gibi bugün de devlet ile iktidar bütünleşmiş durumdadır. Geçmişte olduğu gibi bugün de yargı bağımsız ve daha önemlisi tarafsız değildir. Günün iktidarı tarafından kendi siyasi görüşü ve tercihi doğrultusunda siyasallaştırılmıştır daha da siyasallaştırılmaktadır. Yargı hem iş yükü ve hem de insan unsurundaki eksiklikler nedeniyle tıkanmış durumdadır.

GÜN BİRLİK OLMA GÜNÜ

Gün birlik olma günüdür, gün dayanışma gündür. Unutmayalım gelecek uzun sürer, uzun sürecek olan bu gelecekte gün gelir keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner. Hele Türkiye’de gelecek o kadar uzun sürmez. Gün de çabuk gelir, keser de sap da hesap da çabuk döner.”