HSYK 3. Dairesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığında yapılan aramayla ilgili soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili, Kozmik odada arama kararı veren hâkimler ve arama yapan dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadir Kayan hakkındaki iddialar üzerine resen harekete geçti. Daire, Bilgili ile Kozmik Oda’da arama yapılması kararı veren hâkimler hakkında inceleme yapılması kararı aldı. Bilgili ve hâkimler hakkında inceleme yapmakla görevlendirilen müfettişler, bu kişiler hakkında soruşturma açılmasına gerek görürse soruşturmayı HSYK 2. Dairesi yürütecek. Soruşturma sırasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi olan Hâkim Kadir Kayan, 2011’de Yargıtay’a üye seçilmişti. Bu nedenle Kayan hakkındaki dosya, gereğinin yapılması için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi Üyesi Kayan hakkındaki iddiaları ise Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu ele alacak.

Yüce Divan’a gider
Kurul gerek görürse olayı araştırmak ve ilk soruşturmayı yapmak üzere kıdemli ceza dairesi üyelerinden birini görevlendirecek. Kıdemli üye, araştırma yaparak ön raporunu hazırlayacak. Olayın ciddi bulunması halinde konuyla ilgili soruşturma açılması için yine Yargıtay üyeleri arasından bir muhakkik (soruşturmacı) belirlenecek. Muhakkik üye, şikayet konusuyla ilgili tüm delilleri toplayacak, isterse şikayetçiyi, tanığı dinleyecek ve olayı araştıracak. Muhakkik üyenin raporuna göre, olayın gerçekleştiğine karar verilmesi durumunda Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu toplanacak. Görevden kaynaklı bir suç işlendiği kanısına varılırsa Kayan’la ilgili Yüce Divan yargılaması gündeme gelebilecek.

Kozmik Oda soruşturmasında verilen takipsizlik kararında ihbarın sahte olduğu, 1,5 terabaytlık hard diskin bilirşiye teslimi sırasında yapılan kopyalama ile ilgili tutanak olmadığı ortaya çıkmıştı.