Yargının hızlandırılmasıyla ilgili adımlar sonuç vermeye başladı. Anayasa değişikliğinin ardından daire ve üye sayısı artırılan Yargıtay'da iş yükü tablosunun tersine döndüğü belirtildi. 1 milyon 250 bini bulan dosya sıkıntısını çözmek üzere hâkim takviyesi yapılan Yargıtay'da ilk kez gelen dosya sayısından fazlasının karara bağlandığı bildirildi. HSYK'nın, tecrübelerini artırmaları için Yargıtay'da görevlendirdiği 230 kursiyer hâkim de büyük bir performans göstererek, 2 ayda 15 bin dosyayı inceledi. Hukuk dairelerinde eylül ayında gelen dosya sayısı 35 bin, çıkan dosya sayısı 32 bin olurken, ekim ayında gelen dosya sayısı 35 bin, çıkan dosya sayısı 49 bine yükseldi. Bu rakam, kasım ayında gelen dosya sayısı 26 bin, çıkan dosya sayısı 42 bin şeklinde değişti. Ceza dairelerinde de kasım ayında gelen dosya sayısı 32 bin olurken, karara bağlanan dosya sayısı 39 bin 500'e ulaştı.
 
Geçmişte Yargıtay daireleri kendilerine yıl içinde gelen dosya sayısından daha azını karara bağlıyordu. İş yükü her yıl giderek büyüyordu. Yargıtay, hukuk dairelerindeki iş yükünü 1,5 yıl, ceza dairelerinde ise 2 ila 3 yıl arasında çözmeyi hedefliyor. Yargıtay ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yargıyı hızlandırmak ve iş yükü sorununu çözmek amacıyla görevlendirdiği kursiyer hâkim projesi de tuttu. Mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmaları amacıyla Yargıtay'a görevlendirilen 230 kursiyer hâkim, 2 ayda 15 bin dosyayı inceledi. Dosyalar dairelerine gönderilerek karara bağlandı. HSYK, kursiyer hâkim uygulamasından verim alınması sebebiyle yeni hâkim görevlendirilmesine karar verdi. Yargıtay, iş yükü sebebiyle daha önce Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü depolarına kaldırılan 100 bin dosyayı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Balgat'taki yeni kiralanan binasına taşıdı. Yargıtay kaynakları, daha önce başsavcılığa posta yoluyla gelen dosyaların kapağı dahi açılmadan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün mahzenine kaldırıldığını, bu dosyaların ancak 6 ay sonra ön incelemesinin yapılabildiğini belirtti. Aynı kaynaklar, artık arşivde dosya bekletilmediğini, dosyaların ön incelemesinin yapılarak birkaç gün içinde ilgili bölüme havale edildiğini kaydetti.
 
Yargıtay kaynakları, "Arşivde bekleyen dosya sayısı 100 bindi. 100'ün üzerinde personel 15 gün hafta sonları da çalışarak 100 bin dosyanın ön incelemesini yaptı ve ilgili mahkemeye gönderdi. Artık dosyalar arşive kaldırılmadan geldiği anda ön incelemesi yapılarak ilgili bölüme gönderiliyor." bilgisini verdi. Yeni daire ve üyelerle yapısı güçlendirilen Yargıtay'ın 1 milyon 250 binin üzerinde iş yükü bulunuyordu. Yargıtay Kanunu'nda yapılan değişiklikle üye sayısı 250'den 387'ye çıktı. İş yükünün çözümü için Yargıtay'a tetkik hakimi ve cumhuriyet savcısı takviyesi yapıldı. Ayrıca ceza ve hukuk dairelerinin 2 heyetli çalışmasının yolu açıldı. Söz konusu tedbirler sayesinde Yargıtay'a gelen dosya sayısından fazlası karara bağlanmaya başladı.



Zaman