Öğle saatlerinde Mersin Adliyesi önünde bir araya gelen yaklaşık 150 avukat, 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Savunma hakkımız engellenemez', 'Avukata uzanan eller kırılsın' sloganları atarak tepkilerini ortaya koydu. Burada avukatlar adına açıklamalarda bulunan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, savunmanun savunulacak duruma gelmiş olmasının Türkiye açısından vahim bir durum olduğunu söyledi. Antmen, "Artık sözün bittiği yerdeyiz. Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Avukatlığın amacı hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini, hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını, her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır" dedi.

Antmen, hukuka, insanların haklarına ve bunların temsilcileri avukatlara sahip çıkmanın, destek olmanın tüm vatandaşların kendi haklarına sahip çıkması olacağını ifade etti. Antmen, şunları söyledi:

"Bu bağlamda Çağlayan Adliyesi Binası'nda meslektaşlarımıza reva görülen muamele asla kabul edilebilir bir tutum ve davranış değildir. Meslektaşlarımıza uygulanan şiddeti açıkça kınıyoruz. Her ne sebeple olursa olsun orada yapılanlar, yapanın yanına kar kalmayacak ve hukuk içinde gerekli her türlü mücadele verilerek, sonunda kazanan halkımız ve hukuk olacaktır. Biz avukatlar olarak her türlü saldırıya, haksızlığa, kanunsuzluklara, hukuksuzluklara ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."

Basın açıklamasının ardından avukatlar, olaysız bir şekilde dağılırken, çok az sayıda sivil polisin çevrede güvenlik önlemi alması dikkat çekti.

TARSUS'TA DA AVUKATLARDAN TEPKİ EYLEMİ

Tarsus İlçesi'nde de yaklaşık 50 avukat, Mersin Barosu Tarsus Temsilciliği öncülüğünde İstanbul'daki meslektaşlarına yönelik davranışlara tepki gösterdi.

Mersin Barosu Tarsus Temsilcisi Avukat Aliye Özcan, yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Gezi Parkı'nda yapılmak istenen imar değişikliği çalışmalarını protesto eden yurttaşlarımıza karşı yapılan hukuksuzluklar ve reva görülen şiddet, maalesef en sonunda adliye içindeki avukatlara kadar uzanmıştır. Sözün bittiği yerdeyiz. İnsan olmaktan kaynaklanan haklarının çiğnendiği, yargının bağımlı hale getirildiği, hukukun evrensel ilkelerinin yerle bir edildiği ve hatta toplumu bir arada tutan değerlerin yok edildiği şu ortamda, bir de avukatlara karşı şiddet uygulanması artık denizin bittiğini göstermektedir. Anayasamız ve Avukatlık Kanunu ile kendisine insan hakları ve hukuku koruma, savunma görevi verilen Bbarolara ve avukatlara yönelen bu saldırı esasen yurttaşlarımıza verilen bir göz dağıdır. Çağlayan Adliye Sarayı'nda meslektaşlarımıza reva görülen muamele asla kabul edilebilir bir tutum ve davranış değildir. Meslektaşlarımıza uygulanan şiddeti açıkça kınıyoruz."