Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını yeniden düzenleyen tasarı Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşırken, yasa, önceki HSYK tarafından meslekten çıkarılan hakim ve savcılara dönüş yolunu açıyor.

Yasa şu düzenlemeleri getiriyor:
-HSYK, 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak ve 3 daire halinde çalışacak. Kurul'un Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı ise Kurul'da tabi üye olarak bulunacak.
-HSYK, "Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 4 asıl, Yargıtay'dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek, Danıştay'dan seçilecek 2 asıl ve 2 yedek, Türkiye Adalet Akademisi'nden seçilecek 1 asıl ve 1 yedek, birinci sınıf olan adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 7 asıl ve 4 yedek ile birinci sınıf olan idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 3 asıl ve 2 yedek üye'den oluşacak.
-Adalet Bakanı, Kurul Başkanı sıfatıyla, Kurulu yönetecek ve temsil edecek, kanunlardaki istisnalar saklı kalmak üzere, Genel Kurul çalışmalarına başkanlık edecek ve oy kullanacak. Genel Kurulun teklif ettiği 3 aday arasından Genel Sekreter atayacak, ilgili dairenin teklifi üzerine, hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma işlemlerine olur verecek. Bakan, disiplin işlemleriyle ilgili Genel Kurul toplantılarına ve dairelerin çalışmalarına katılamayacak. Bakan, yetkilerinden bir kısmını yazılı olarak Başkanvekiline devredebilecek.
-HSYK'nın görevleri, Adalet Bakanlığı'nın, bir mahkemenin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlamak, hakim ve savcıları mesleğe kabul etmek, atamak, nakletmek, geçici yetki vermek, her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemini yapmak, kadro dağıtmak, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar vermek, disiplin cezası vermek, görevden uzaklaştırma işlemi yapmak, Yargıtay'a ve Danıştay'a üye seçmek olacak.
-Teftiş Kurulu, başkan, 2 başkan yardımcısı ve müfettişten oluşacak. Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcıları, birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Genel Kurul tarafından atanacak. Teftiş Kurulu, hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma yapacak.

HSYK Kanunu Tasarısı kabul edildi


-ÜYELİK SEÇİMLERİ 4 YILDA BİR YAPILACAK-

-HSYK üyeliği seçimleri 4 yılda bir olmak üzere, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 65 gün içinde yapılacak. Seçimler, YSK'nın yönetim ve denetiminde yapılacak. Adaylar sadece YSK tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde öz geçmişlerini bu iş için tahsis edilmiş bir internet sitesinde yayımlayabilecek. Adaylar, kendilerini tanıtan ve mesleki konularda düşüncelerini açıklayan mektup, elektronik posta ve kısa mesaj gönderebilecek, kapalı yer toplantısı yapabilecek.
-HSYK üyeliklerinin, ölüm, emeklilik, istifa gibi nedenlerle boşalması halinde, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen üyelikler için, boşalmayı takip eden 60 gün içinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üyelerin seçimi yapılacak. Diğer üyeliklerin boşalması halinde, asıl üyenin yedeği tarafından kalan süre tamamlanacak.
-HSYK'nın, kendi özel bütçesi ve sekretaryası olacak.
-Kurul'a 591 kadro tahsis edilecek.

-MESLEKTEN MEN CEZASI ALANLARA DÖNÜŞ YOLU-

-Önceki HSYK tarafından haklarında meslekten çıkarma cezası verilen hakim ve savcılara dönüş yolu açılıyor. Meslekten men edilen hakim ve savcılar, bu cezanın kaldırılması için idari dava açmadan önce tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 60 gün içinde Kurula başvurabilecek. Genel Kurul bu başvuruları kabul ya da reddedebilecek. (ANKA)
(EG/HF/ORH)