Kurul, MGK Genel Sekreterliğinde kadro karşılığı sözleşmeli çalışan Genel Sekreter ile 5300 ve üzeri ek gösterge puanı bulunan personele ödenen makam tazminatına ilişkin içtihadın birleştirilmesi istemini sonuçlandırdı. Sayıştay Genel Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlanan içtihadı birleştirme kararında, bir ödemenin yapılmasında kanuni düzenlemenin esas olduğu vurgulandı.

Kanunun açıkça düzenlemediği bir konuda personele ödeme yapılamayacağı belirtilen kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun sözleşmeli personel hakkında uygulanabilmesi için kanunda sözleşmeli personele ilişkin özel hükümlerin düzenlenmiş olması gerektiğine işaret edildi.

Sözleşmeli personelin, 657 sayılı Kanunun dışına çıkmış ve sözleşme ile hakları düzenlenen personel olduğuna yer verilen kararda, makam tazminatının ise 657 sayılı Kanunda düzenlendiği ifade edildi. Söz konusu kanunda sözleşmeli personelin bu tazminatı alabileceğine ilişkin herhangi bir özel düzenleme bulunmadığı belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Diğer yandan 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'un 35. maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları uyarınca sözleşmeli çalıştırılacak personelin sözleşme usul ve esasları ile ücret miktarı ve her çeşit ödemelerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı gereği sözleşmeli personel makam tazminatından yararlanamaz. Ayrıca 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde kadro karşılığı sözleşmeli personel uygulaması kaldırılmıştır."

MGK Genel Sekreterliği Yönetmeliği'nin 23. maddesinin dördüncü fıkrasında, ödenecek sözleşme ücretinin, ikramiye, zam ve tazminat miktarı ile diğer mali ve sosyal hakların, Başbakanlık merkez teşkilatında sözleşmeli çalıştırılan personel hakkında yapılan uygulama emsal alınarak tespit edileceğine yer verildiği belirtilen kararda, "Emsal uygulaması, emsal alınana benzerliği gerektirir. Yönetmeliğin emsal olarak gösterdiği Başbakanlık merkez teşkilatı kadro karşılığı sözleşmeli personeline de makam tazminatı ödenmemektedir. Dolayısıyla aynı durumdaki Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği personeline makam tazminatı ödenemez" değerlendirmesinde bulunuldu.

Sayıştay Genel Kurulu, MGK Genel Sekreterliğinde görevli kadro karşılığı sözleşmeli personelden ek göstergeleri 5300 ve üstünde belirlenenlere makam tazminatının ödenmesine imkan bulunmadığına karar verdi.