Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), boş Yargıtay üyeliklerine yapılacak seçime girebilmek için gerekli nitelikleri taşıyan 5 bin 79 hâkim ve savcıyı belirledi. 13 yaşında 26 erkek tarafından tecavüz edilen N.Ç.'nin davasına bakan ve karara yönelik tepkilere, "Ben de artık N.Ö.'yüm" diye karşılık veren Nadir Özsoy da bulunuyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre; HSYK'dan yapılan açıklamada, birinci sınıf olarak en az 3 yıl başarıyla görev yapmış hakim ve savcılar arasından boşalan 10 Yargıtay üyeliği için seçim yapılacağı belirtildi. Seçimin, en geç 2 ay içerisinde yapılması zorunluluğu bulunduğunu anımsatan HSYK, gerekli nitelikle taşıyan hakim ve savcıların listesini de yayınladı. Kurul, bu listede yer alıp, aday olmak istemeyenlerin 15 Kasım'a kadar başvuru yapması gerektiğini de duyurdu. HSYK açıklamasında, "Seçim sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi, adaylara ait sicillerin daha sağlıklı bir şekilde incelenebilmesi amacıyla 15 Kasım 2011 tarihinden itibaren seçimler sonuçlanıncaya kadar kurula ziyaretçi kabul edilmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

Öz maaş farkını aldı

HSYK'nın açıkladığı 5 bin 59 kişilik listede, Ergenekon soruşturmasını yürütürken İstanbul Başsavcıvekilliği'ne atanan Zekeriya Öz, İstanbul Hâkimi Eminağaoğlu, N.Ç. davasına bakan Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Nadir Özsoy gibi isimler de yer aldı. Listeyle, Özsoy'un, davadan sonra Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atandığı da ortaya çıktı. Özsoy, kamuoyunun gündemine, N.Ç. davasına yönelik tepkilere verdiği, "Ben de artık N.Ö.'yüm" yanıtıyla gelmişti. Bu isimlerden Öz, 2008'de birinci sınıfa ayrılma talebinde bulunmuş, eski HSYK, hakkındaki şikayetler nedeniyle Öz'ü beklemeye almıştı. Öz, 12 Eylül'le yapısı değiştirilen HSYK'ya yaptığı itiraz kabul edilince, 3 yıl birinci sınıfta beklemiş sayılarak listeye girdi. Öz'ün, birinci sınıfa ayrılmasından kaynaklı 3 yıllık maaş farkını aldığı da öğrenildi.

Yargıtay adayları arasında, OdaTV iddianamesini hazırlayan Cihan Kansız, şike soruşturmasını yürüten Mehmet Berk, Deniz Feneri soruşturmasından alınan Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdülvahap Yaren de yer aldı.