Hukukihaber olarak, Av. Rıza Saka ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajı sunuyoruz.


-  Av. Rıza Saka kimdir? İlgi alanları nedir? Nelerden hoşlanır? Kendinizi tanıtır mısınız?
 
-  1969 yılında Kütahya’nın Gediz ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimini Gediz’de tamamladı. 1987 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1991 yılında mezun oldum. Avukatlık stajını İstanbul Barosunda tamamlayıp 1992 yılında Avukatlık ruhsatımı alarak İstanbul Barosuna kayıtlı serbest avukat olarak mesleğe başladım. Halen Çağlayan’daki ofisimde avukatlık mesleğini ifa etmekteyim.
 
- Bu mesleği ifa ederken sosyal sorumluluğumun bir gereği olarak gerek mesleğimle ilgili gerekse farklı alanlarda hizmet ifa eden çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetici, üye ve gönüllü olarak görev aldım.
 
- 2004 ve 2009 yılları arasında Kadıköy Belediyesi Meclis üyesi, aynı dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ve Hukuk Komisyonu başkanı olarak İstanbul’lulara hukukçu kimliğim ile birlikte hizmet etme imkanı buldum.
 
-  Hukukçular Derneği ve Hukuki Araştırmalar Derneği üyesiyim.
 
-  Yine meslektaşım Şeyma Saka ile evliyim ve iki kız babasıyım.
 
- Yay burcunun tüm özelliklerine nerdeyse sahibim. Özgürlüğüme düşkün, özgüvenim yüksek, farklılıklara açık bir kişiliğim var. Çokça kitap okumayı, sinemaya gitmeyi, yüzmeyi, tenis oynamayı seviyorum. Bir dönem amatör tek yıldız su altı dalgıçlığı yaptım. Serbest dalışla deniz altından kabuk toplamaya bayılırım. Arkadaşlık ilişkisine büyük değer veririm.  
- Kendinizi tanımlamak isteseniz nasıl tanımlarsınız?
 
- Özgürlüğüne düşkün.
 
- Hukukun Üstünlüğü Platformu’nu tanıyabilir miyiz.?
 
Platformumuz Hukukçular Derneği, HUDER, BAVDER, Adalet ve Hukuk Derneği, Mizan Hukukçular Derneği, Denge Hukuki Araştırmalar Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Kadın Hukukçular Derneği, Tüm Hukukçular Derneği gibi 15 e yakın Hukuk Derneğinden oluşan, hukukçu hassasiyeti, azmi ve kararlılığı olan ve özellikle İstanbul Barosunda değişim kapısını aralamaya çalışan, avukatların problemleri ve çözüm önerileri üzerinde çalışan çatı kuruluştur.  
 
-   Seçimlere katılmaya nasıl karar verdiniz? Karar sürecinizi ve platformdan aday adayı olup seçilme sürecinizi anlatır mısınız?
 
İstanbul Barosunun meslek sorunlarından uzak, bu sorunları çözmekten aciz görünümü çok sevdiğim mesleğim için bir şeyler yapma zorunluluğumu hatırlattı bana. Bu yönde geçen seçimlerden sonraki süreçte platformumuzun çalışmaları içinde yer aldım, temmuz ayında yapılan ön seçimde aday oldum, üç adya arasından en yüksek oyu alarak başkan adayı oldum.
 
-  Seçimlere katılan gruplardan hepsinde Çağdaş isimlendirmesi var, Siz niçin Hukukun Üstünlüğü dediniz grubunuza?
 
Çağdaşlık ülkemizde adeta siyasi anlamda “sol” literatürde yer aldı. Zaten bu grupların hepsi sol kökenli. Aslında ben ne hukukun üstünlüğü, ne de çağdaşlık gibi evrensel değerlerin grupların tekelinde olmasına karşıyım.
 
Ancak gruplar sahiplendikleri ya da öne çıkardıkları kavramlarla tanımlıyorlar kendilerini. Oysa çağdaş isimli gruplar da hukukun üstünlüğüne inanan, biz de çağdaşlığı benimsemiş gruplarız.  
 
-  Grubunuzun ismi platform olduğuna göre farklı mesleki grupların, mesleki derneklerin desteğini almış olmalısınız? Platforma dahil olan ve destekleyen grupları, dernekleri öğrenebilir miyiz?
 
Yukarıda da belirttiğim gibi Hukukçular Derneği, HUDER, BAVDER, Adalet ve Hukuk Derneği, Mizan Hukukçular Derneği, Denge Hukuki Araştırmalar Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Kadın Hukukçular Derneği, Tüm Hukukçular Derneği, Avukatlar Birliği mail grubu gibi 15 e yakın Hukuk Derneğinden oluşmakta platformumuz.
 
-  Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Disiplin Kurulu üyesi meslektaşlarınızı kimler, tanıtır mısınız?
 
Biz bu listeleri yaparken yaşı, ofis adresi, öğrenim durumu, ilgi alanı ve uzmanlığı gibi pek çok farklı kriterlere göre ve özellikle  de platformumuzu oluşturan derneklerin önerdiği isimler arasından belirledik.
 
Geniş tabana yayılması ve farklı meslektaş gruplarını temsil etmesi anlamında İstanbul Barosu’nda seçimlere giden gruplar arasında, Platform niteliğindeki tek grup diyebiliriz.
 
   Akademisyen olarak Ceza Hukukçusu, saygın hukuk adamı Av. Prof Dr. MAHMUT KOCA,
   CMK avukatı olarak Üsküdar Bölge sorumluluğu yapmış, Aktif Avukatlar Birliği mail grubuyla avukatların dayanışmasını bilgi alışverişini sağlayan Av. MEHMET TUNA,
   Kurum Avukatlarını temsilen ve aynı zamanda üniversitede hukuk dersleri veren, özverili, kurum avukatlarının sorunlarına vakıf Av. HİLAL EBRU ÇELİK ÇAVUŞ,
   Kadın meslektaşlarımızın sorunlarını hem kendisi yaşamış hem de çözüm yollarını bilen, yıllarını eşi iş hukuku hocamız Talat Bey’le birlikte iş hukuku üzerinde araştırmalar yapmış ve eğitimler vermiş  Av. EMİNE CANPOLAT,
    Ümraniye de yıllarca avukatlık yapmış Ümraniye ve Üsküdar’lıların ağabeyi, platformumuzun dönem başkanlığını yürütmüş ve bu uğurda gece gündüz demeden çalışmış Av. BEDRETTİN İSKENDER,
   Fransa’da ve Amerika’da uzun yıllar kalarak master yapıp halen doktorasını yapmakta olan, Strazburg da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde araştırmalarda bulunmuş değerli hukukçumuz Av. CANAN SARI,
    Pek çok STK da görev yapmış, Enerji ve Tüketici hakları konusunda uzmanlaşmış, mesleğimizin duayenlerinden  Av. MUSTAFA AĞCA,
     Pendik’in kıdemli avukatı, gayrimenkul hukukunda uzman, yerel hukuk derneği kurucusu, adalet insanı Av. RAHMİ ARSLAN,
    Hukukçular Derneği’nin emekçisi, Baro’nun çeşitli birimlerinde görev almış, dava adamı, yorulmak bilmeden çalışan Av. ADEM YILDIRM,
    Sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesiyle tanınan, estetik yönü çok güçlü, master çalaışmalarına devam eden, mesleğimizin sevilen değerli hukukçularından Av. BİLAL ÇALIŞIR
    yönetim kurulu üyelerimiz.
 
    Denetim ve disiplin kurulu üyelerimiz de en az yönetim kurulu üyelerimiz kadar değerli, mesleğinde ve çevresinde saygın, hukukçu kimlikleri ile ön plana çıkmış meslektaşlarımızdan oluşmakta. Vakit olmadığı için hepsini sayamıyorum ama www.hukukunustunluguplatformu.org web adresinden grubumuzdaki değerli meslektaşlarımız hakkında detaylı bilgiyi öğrenebilir okuyucularınız.
 
- Kurul üyelerinizi siz mi belirlediniz? Seçimle mi veya başka bir şekilde mi belirlendi?
 
Aday olan Kurul Üyelerimiz, derneklerimizin temsilcilerinden oluşan PLATFORM YÜRÜTME KURULU üyelerinin titiz araştırma, öneri ve tahlilleri sonucu mutabakat ile belirlenmiştir.
 
- Platform olduğunuza göre platformun istişare kurulu veya karar mekanizması var mı nasıl işliyor?
 
Derneklerimizin temsilcilerinden ve gönüllülerden  oluşan platform yürütme kurulu üyelerinin kendi arasında yaptığı periyodik gündemli toplantılarda karar almakta ve aldığı kararları uygulamaktadır.
 
- Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun, İstanbul Barosu seçimlerine giren gruplardan farkı nedir?
 
Mevcut adaylar Bu güne kadar baro yönetiminde bir şekilde söz sahibi olmuşlardır. Biz hiç yönetimde yer almadık.
 
Baronun ve mesleğimizin biriken sorunlarında ve bir türlü çözümlenmemesinde bu yöneticilerin önemli sorumlulukları bulunmaktadır.
 
Oysa platformumuz azimle, heyecan ve coşkuyla sorunların üzerine gidebilecek güç ve değişim iradesine sahiptir.
 
-  İstanbul Barosu’na bağlı faal olan kaç meslektaşınız var?
 
29.000 civarında.
 
-  Önceki yıllarda yapılan seçimlerde, Avukatların seçimlere katılma oranı nasıl?
 
%80 oranında katılım mevcut.
 
- Seçime katılmayan avukatların seçime katılmaları için ne tür çalışmalarınız var?
 
Özel olarak tüm meslektaşlarımızı, mesaj, mail ve telefon yoluyla seçime katılıp seçim sandığında iradelerini yansıtmaya davet ediyoruz.
 
-  İstanbul Barosu’na bağlı olarak çalışan Büyükşehir dışındaki ilçelerde de çalışmalarınız oldu mu?
 
Tüm ilçelerde çalışmalar yaptık. Ancak yine de büyükşehir sınırlarına dahil olan Silivri, Çatalca ve Şile gibi ilçelerimizde yeterli çalışmayı yaptığımızı söyleyemem.
 
- Bu ilçelerde kaç avukat faaliyet gösteriyor?
 
5216 sayılı Büyükşehir kanununa göre İstanbul’un tüm ilçeleri büyükşehir sınırına dahil olduğu için sayıda bir değişiklik yoktur.
 
- Seçim Beyannameniz (manifestonuz) başlıklar olarak kısaca neleri içeriyor.
 
Değişim, meslek sorunları, avukatlık mesleğinin kutsallığı, kurum, cmk avukatları, kadın, genç avukatların sorunları, çözüm önerilerimiz, adliyelerin yönetiminde avukatın yetkisinin olması, büyük bir baro kompleksi, avukatın dahil olduğu mesleki faaliyet alanlarının genişletilmesi, baronun yeniden yapılanması, uluslar arası ilişkiler, yeni avukatlık kanununun hazırlanmasında etkin güç olma gibi önerilerimiz ve konu başlıklarımız mevcut.
 
- Seçime hazırlık için ne tür çalışmalar yaptınız ve yapacaksınız?
 
Önce ön seçim yaptık, yönetim adaylarımızı belirlkedik, konsept ve stratejiler üzerinde durduk, basılı materyaller ve web sitesi hazırlıklarını tamamladık.
 
Tüm adliyeleri ve adliye çevresindeki meslektaşlarımızı ziyaret ettik. Broşürlerimizi dağıtıyoruz, facebook, twitter gibi sosyal medyadan, TV kanalları gibi görüntülü medyadan sesimizi duyurmaya, projelerimizi ve önerilerimizi anlatmaya çalışıyoruz. 
 
- “Baro’da değişim zamanı” sloganıyla seçime giriyorsunuz. Seçilirseniz 15 Ekim’de Baro’da ne değişecek?


Avukatın imzası ve mührü değerli, işlevsel hale gelecek, avukatlık mesleği saygın konumuna iade edilecek.
Avukatlar duruşma kapılarında bekletilmeyecek, adliye binaları avukatın yönetimine girecek, genç meslektaşlarımız arkalarında güçlü bir baronun varlığını hissedecek.
 
- Programınızda, Hukuk Eğitimi’nin daha kaliteli ve nitelikli yapılmasına ilişkin çalışmanız olacak mı?


Baromuz hukuk eğitiminde aktif, yapıcı rol alacak.
-   Hukuk Fakülteleri’nde deneyimli avukatlarca dersler verilmesi ve pratik avukatlık mesleği konularında dersler verilmesi konusunda girişiminiz olacak mı?
 
-  Elbette, özellikle uygulamadan yoksun yetişen hukukçuların ne denli zorluklar çektiğini biliyoruz. Bu nedenle Hukuk Fakültelerinde uygulamaya bu konuda emek veren meslektaşlarımızın katkısıyla önem verilmesi sağlanacak.
 
-  Stajyer Avukatların sosyal ve özlük haklarının düzeltilmesi için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
 
-   Avukatlık stajının hakim ve savcılık stajı ile birlikte yapılması, iki yıl sürecek staj döneminin ilk yılından sonra tercihe göre avukat, hakim savcı stajının ayrı ayrı yapılması sağlanacak.
 
- Avukatlık mesleği’nin saygınlığını arttırmak için ne tür çalışmalarınız olacak?
 
- Avukatların eğitim, staj evrelerinde etkin bir baro, mesleğe başladıklarında destekçi bir baro ile güçlü avukatı hayal ediyoruz.
 
- Güçlü avukatların varlığı güçlü bir baroyu oluşturacaktır. Güçlü ve etkin bir baro da avukatların saygınlığı için temel faktördür. Yine Adalet Bakanlığı’nın Hakim ve Savcı Bakanlığı olmaktan kurtulup adaletin yargılamanın tüm süjeleri ile işbirliği yapan destek olan, avukat bağımsızlığını zedelemeden bütçe imkanlarından savunmanın da yararlanacağı bir yapı arzuluyoruz. 
 
- Son yıllarda Avukatlık mesleğindeki daralma konusunda neler düşünüyorsunuz?
 
- Yeni açılan pek çok hukuk fakültesi ve diğer fakülteler ile birlikte çok büyük bir sayıda hukuk/üniversite mezunu oluştu. Siyasetçiler de herkese iş bulmak amacıyla münhasıran avukatın, hukukçunun yapması gereken işlemlerin noterler ve diğer mezunların da yapabileceği bir düzen arzusu içine girdi.
 
- Bu durum fevkalade hatalı olup hukuk gibi hassas bir alanın diğer meslekler eliyle yürütülmesi telafisi imkansız zararlar doğuracağı gibi avukatlık mesleğinin önünde en önemli engellerden biri olarak gözükmektedir.
 
-  Kadın Avukatların çalışma koşullarını iyileştirmek, mobbing ve tacize muhatap olmaması için neler yapılmalı?
 
- Güçlü baro bu duruma son verebilir. Mesleki dayanışma sağlandığında, kadın erkek fark etmez Avukata kimse el, dil uzatamayacaktır.
 
- Dünya Baro’ları ile entregrasyon sağlamayı düşünüyor musunuz?
 
- Uluslararası finans, kongre, ticaret, turizm merkezi olma yolunda ilerleyen bir şehrin barosu olarak, şehrimizi veİstanbul Baromuzu, uluslararası hukukun merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz.
 
- Avukatın her türlü bilgi ve belgeye ulaşması kolaylaştırılıp, bu konudaki engelleyici düzenlemelerin değiştirilmesi için neler yapılmalı?
 
-  Avukatlık Kanununda delil toplama yetkisi veren düzenleme aslında yeterli yeter ki tüm kurumlar buna uysun, uymayanlar hakkında avukatların bu hakkını takip eden bir baro olur ise bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar.
 
-   Kamuda görev yapan avukatların, mali ve sosyal haklarının düzeltilmesi için planınız var mı?
 
- Özel ya da kamuda çalışan tüm kurum avukatlarının yasal Vekalet ücretinin gasp edildiğine inanıyoruz.
 
- Bu amaçla yasal düzenleme yapılıp hem vekalet ücreti, hem baro aidatlarının kurum tarafından ödenmesi hem de avukatların statü sorunlarının çözümlenmesini istiyoruz.
 
- Bu konuda platformumuz bir yasa teklifi de hazırlamıştır.
 
- Savunma hizmeti de Eğitim hizmeti gibi bir kamu hizmeti ise, eğitim hizmetlerindeki KDV-STOPAJ indirimi veya muafiyetinin avukatlar için de uygulanmasını ve KDV indirimi yapılması konusunda çalışma yapacak mısınız?
 
- Hak KDV ye kurban edilmemeli diyoruz.
 
- İstanbul Barosu mevcut yönetiminin, staj eğitim merkezleri, seminerler, adliye binaları’nda başörtülü meslektaşlarınıza yönelik politikasına ne diyorsunuz?
 
- Çağdışı, gerici bir uygulama başka ne diyebilirim ki!
 
- Baro’nun Anadolu Yakasında bir şubesini açacak mısınız?
 
- Üç büyük adliye çevresinde baro birimleri kurmayı planlıyoruz.
 
 
-  Avukatlık sınavı yapılmalı mı? Düşünceleriniz nedir?
 
Kesinlikle, kaldı ki bu konuda Anayasa mahkemesi kararı dahi var.
 
-   Yeni avukatlık yasası konusunda grubunuzun çalışmaları var mı?
 
Bizim oldu ama İstanbul Barosu’nun bu konuda bu güne kadar tek maddelik bir çalışması dahi olmadı.
 
-  Barolar siyasetin içinde, yanında veya karşısında olmalı mı? Seçilirseniz nasıl bir yaklaşım sergileyeceksiniz?
 
Baroların elbette sosyal sorumlulukları vardır ve bu inkar edilemez. Ancak baroların önceliği mesleğin ve meslektaşlarının sorunlarını çözmektir.
 
Kendi sorununu çözemeyen bir kurumun ülke sorunlarını çözüyor gibi gözükmesi koca bir aldatmacadan ibarettir.
 
Biz öncelikle kendi sorunlarını ve meslektaşların sorunlarını çözme iradesi gösteren ve de çözen  bir baro olmayı hedefliyoruz.
 
Seçildiğimizde haktan yana, kendi siyasi görüşlerimizi baro görüşü haline getirmeden, meslektaşlar arasında ayrım yapmadan öncelikle mesleğimizin birikmiş sorunlarına el atmak istiyoruz.
 
Bu arada toplumsal konularda tüm grupların yer alacağı ve temsil edileceği baro meclisinden çıkacak kararlar doğrultusunda hareket edeceğimizi taahhüt ediyoruz. 
 
-    İlginiz ve sorularımıza verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz.
 
-   Sitenize ve sizlere bu keyifli röportaj için ben teşekkür ederim.













[email protected]