ANKARA - Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi, 11 yerde görev yapmakta olan hâkim ve Cumhuriyet savcıları arasından, 13 ağır ceza mahkemesi başkanı, 26 ağır ceza mahkemesi üyesi ve 26 özgürlükler hâkimi olmak üzere 65 hakim, 11 Cumhuriyet başsavcıvekili, 69 Cumhuriyet Savcısı olmak üzere savcı sınıfından 80, toplamda 145 hâkim ve Cumhuriyet savcısını bu ihtisas mahkemelerinde yetkilendirdi. Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesi kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalara bakmak üzere Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır (2), Erzurum, İstanbul (2) İzmir, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 13 ilde ağır ceza mahkemesi görevlendirildi.

HSYK, yeni mahkemeler için yetki verilen hakim ve savcıların 41'ini, bulundukları yerde CMK 250'nci madde ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde görevli olanlardan, geriye kalan 104 hakim ve Cumhuriyet savcısını ise o yerlerde görev yapan diğer hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından seçti

MİT MÜSTEŞARINI SORGUYA ÇAĞIRAN SAVCILARA GÖREV YOK
3. Yargı Paketi ile göreve başlayacak olan terörle mücadele soruşturmalarının savcıları belli oldu. Kritik görevlerde olan 4 özel yetkili savcıya bu düzenleme kapsamında görev verilmediği öğrenildi. Doğan Haber Ajansı'nın adli kaynaklardan derleği bilgilere göre bu isimle şöyle:

Özel Yetkili Başsavcı vekili Fikret Seçen, MİT görevlilerinin ifadeye çağrıldığı soruşturmayı yürüten savcılar Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar, Balyoz savcısı Hüseyin Ayar. Bu 4 ismin yeni düzenleme kapsamında "terörle mücadele" başlıklı soruşturmaları yürütemeyeceği öğrenildi.

Kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilinen düzenlemenin ardından kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemelerine ve Terörle Mücadele Savcılıklarına HSYK tarafından atamalar yapıldı. Atamalar kapsamında 4 ismin görev tanımları değişirken bu isimlerden Fikret Seçen'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevine devam edeceği öğrenildi.


Ataması yapılan bazı isimler şöyle:

Oktay Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak atandı.

Böylelikle İstanbul terörle mücadeleden sorumlu Başsavcı Vekilliğine Fikret Seçen'in yerine savcı Oktay Erdoğan atanmış oldu.

Murat Esen, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak atandı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Kaya oldu.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Yalçın oldu.
 
Ankara 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal oldu.
 
Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Kahya oldu.

 Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Girgin, 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Polat oldu.
 
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Rahman oldu. 

İstanbul Başsavcı vekili Fikret Seçen ve Özel yetkili savcılar Bilal Bayraktar, Sadrettin Sarıkaya, Hüseyin Ayar Bölge Ağır Ceza Mahkemelerine atanmadı.

Özel yetkili mahkemeler yerine 11 ilde 13 mahkeme görevlendirildi.

 145 hakim ve cumhuriyet savcısı ihtisas mahkemelerinde yetkilendirildi.

 Ayrıca 26 özgürlükler hakimi görevlendirildi.


FİKRET SEÇEN: KARARA SAYGILIYIZ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen kararla ilgili olarak "HSYK'nın takdiridir, karara saygılıyız" dedi.

HSYK'dan yapılan açıklamada, 6352 sayılı Kanun'un 75. maddesi ile değişik 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi gereğince bu kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davalara bakmak üzere görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinin ve yargı alanlarının belirlenmesine ilişkin 9 Temmuz 2012 tarihli Adalet Bakanlığı teklifinin aynı gün Genel Kurul tarafından görüşüldüğü belirtildi. 
Teklifin kısmen değiştirilerek 11 yerde toplam 13 ağır ceza mahkemesinin bu kanundan kaynaklanan davalara bakmak üzere görevlendirilmesine karar verildiği bildirilen açıklamada, zaman içerisinde iş durumunun gerekli kılması halinde bu sayının artırılabileceği bildirildi. 

Bu şekilde görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinin yargı alanları coğrafi yakınlık, ulaşım imkanları ve iş durumları da dikkate alınmak suretiyle HSYK Genel Kurulu'nca birden çok ili kapsayacak şekilde belirlendiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: 

''Hakim ve savcıların atama, nakil ve müstemir yetki işlerinden sorumlu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi; 

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesinden kaynaklanan davalara bakmak üzere görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde çalışacak ağır ceza mahkemesi başkan ve üyelerini, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesinin 3. fıkrasının (c) bendine göre yürütülen soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, bu kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve sadece bu işlere bakmakla görevli kamuoyunda 'Özgürlükler hakimi' olarak adlandırılan hakimleri, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi kapsamında belirtilen suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilecek Cumhuriyet Başsavcı Vekillerini ve Cumhuriyet savcılarını, 10 Temmuz 2012 tarihli kararı ile oy birliği ile görevlendirmiştir.'' 

-145 hakim ve savcı- 

Birinci Daire'nin bu kararı ile 2012 yılı yaz kararnamesinin bir ay önce yayınlanması ve dönem itibarıyla yeni kararname yapılmasının uygun olmayacağının değerlendirilmesi sebebiyle, belirlenen 11 yerde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından; 13 ağır ceza mahkemesi başkanı, 26 ağır ceza mahkemesi üyesi ve bu kanun kapsamında görev yapacak 26 özgürlükler hakimi olmak üzere hakim sınıfından 65, 11 Cumhuriyet başsavcı vekili, 69 Cumhuriyet savcısı olmak üzere savcı sınıfından 80, toplamda ise 145 hakim ve Cumhuriyet savcısını bu kanundan kaynaklanan suçların soruşturma ve kovuşturmasında görev almak üzere, söz konusu ihtisas mahkemelerinde yetkilendirildi. 

Görevlendirilen 11 Cumhuriyet başsavcı vekilinden üçü, 13 ağır ceza mahkemesi başkanından biri, 69 Cumhuriyet savcısından 29'u, 52 hakimden sekizi olmak üzere toplam 41'i bulundukları yerde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 250. madde ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde görevli olanlardan, geriye kalan 104 hakim ve Cumhuriyet savcısı ise o yerlerde görev yapan diğer hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından seçildi. 

Kurul, CMK 250. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen mahkemelerde açılmış olan davalara kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar bu mahkemelerce bakılmaya devam olunacağından bu mahkemelerde görev yapan başkan ve üyelerin zorunlu kalınmadıkça yetkilerine dokunulmadı. 

Ancak CMK 251. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen Cumhuriyet savcıları, TMK 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen Cumhuriyet savcıları görevlerine başladığında, yürütmekte oldukları soruşturma evraklarını bu savcılara devretmek zorunda olduklarından yürütülmekte olan soruşturmaların kesintiye uğramaması ve süreçlerin uzamaması için mevcut soruşturmaları yürüten savcıların bir kısmı TMK 10'uncu madde kapsamında görevlendirildi.(AA)