YARGI PAKETİ TUTUKLU YARGILAMA KARARLARINI AZALTIR
 
HSYK 1.Daire Başkanı İbrahim Okur, 3.yargı paketi ile birlikte hukuk sistemimize kazandırılan ve kamuoyunda “özgürlük hakimi” olarak bilinen uygulamayı olumlu bulduğunu söyledi. Okur, “Daha önce tedbir kararlarına aynı davaya bakan nöbetçi hakim bakıyordu. Bu da ihsası rey olarak değerlendiriliyordu” dedi. Okur, yeni bölge ağır ceza mahkeme sayısını Adalet Bakanlığı’nın teklifi üzerine belirleyeceklerini ancak şu an için bu yönde bir çalışmalarının olmadığını da söyledi. Yeni kurulacak mahkemelerin ismiyle ilgili olarak da Okur, “Kamuoyunda Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri ismi kabul gördü” diyerek isme olumlu yaklaştı. 3.Yargı Paketinin TBMM tarafından kabul edilmesiyle birlikte Terörle Mücadele Kanunu 10.maddede yer alan suçlarla ilgili açılan davalara bakacak mahkemeler Adalet Bakanlığı’nın teklifi ile HSYK tarafından belirlenecek. HSYK, birden fazla ili kapsayacak şekilde ağır ceza mahkemesini bu suçlara bakmakla görevlendirecek. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri ise başka mahkeme ve işlerde görevlendirilemeyecek.
 
Mahkemelerinin sayısı belli değil
 
HSYK 1.Daire Başkanı İbrahim Okur, yeni kurulacak ihtisas mahkemeleriyle ilgili Star’ın sorularını yanıtladı. “Kaç tane Bölge Ağır Ceza Mahkemesinin kurulacağına dair bir çalışmanız var mı?” şeklindeki sorusuna, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenleme henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Ancak bu konuda öncelikle Adalet Bakanlığı’nın teklifte bulunması gerekiyor” dedi. Okur, “Adalet Bakanlığı’nın teklifi üzerine biz Daire olarak illerin ihtiyaçlarını tespit edeceğiz. İllerde, TMK 10.madde kapsamına giren suçlarda kaç dava dosyası olduğu, iş yoğunluğunu, Adliyelerin fiziki durumlarını da göz önüne alarak bir tespit yapacağız” diye konuştu. Okur, yapılacak bu çalışmalardan sonra kaç tane Bölge Ağır Ceza Mahkemesi kurulacağına karar verileceğini, bu sayının şu an için belli olmadığını belirterek, “Mevcut durumda 8 bölgede özel yetkili mahkemeler var. Bu sayı artabilir de, düşebilir de” dedi.  Okur, “Siz de Bölge Ağır Ceza Mahkemesi (BACM) diyorsunuz. Bu mahkemeleri bundan sonra bu isimle mi anacağız” şeklindeki soruya, “Kamuoyunda mahkemelerin ismi Bölge Ağır Ceza Mahkemesi olarak kabul gördü. Yoksa isminin ne olacağına dönük bir düzenleme yoktu. CMK 250.madde ile görevli mahkemelere de Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri deniyordu” dedi.
 
Tedbir kararlarına bakacaklar
 
Okur, özgürlük hakimliği olarak da bilinen düzenleme için de, “Olumlu olmuştur. Uygulamada bu konuda çok sıkıntı vardı. Tutuklama kararlarını üye hakim veriyordu, aynı hakim daha sonra hakkında tutuklama kararı verdiği kişinin yargılamasına katılıyordu. Bu da ihsas-ı rey olarak değerlendirilerek, reddi hakim taleplerine yol açıyordu. Düzenlemeyle bunun önüne geçilmiş oldu” dedi. İbrahim Okur, özgürlük hakimlerinin BACM üyesi olarak atanmayacaklarını belirterek, “Bunlar normal hakim olarak atanacak. Ancak sadece BACM’daki tedbir kararlarına bakacaklar. Başka bir işte görevlendirilmeyecekler” dedi. Okur, özgürlük hakimleriyle ilgili de bir çalışmalarının olmadığını şu an önceliklerinin Yetki Kararnamesi olduğunu, bu kararnamenin ise önümüzdeki hafta çıkabileceğini söyledi.
 
İhsas-ı Rey tartışması oluyordu
 
Mevcut sistemde arama, el koyma, yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve iletişimin tespiti gibi koruma tedbirlerine ilişkin kararlar, özel yetkili ağır ceza mahkemesi üyesinden alınıyordu. Yeni durumda tutuklama süreciyle yargılama süreci birbirinden ayrıldı. Yeni sistemde sadece bu işlere bakmak üzere özgürlükler hâkimleri görevlendirilecek. Bundan böyle bu tür kararlar bu hâkimler tarafından verilecek, itirazlar da yine bu amaçla görevlendirilen diğer hâkimler tarafından karara bağlanacak.



LÜTFİ KAPLAN/Star