(CNN TÜRK) -- ÖYM'lerin yerini bölgesel ağır ceza mahkemeleri alacak. Artık gözler Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda... 

Yasa Çankaya Köşkü'nden onaylanır onaylanmaz, Adalet Bakanlığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), Türkiye genelinde ihtiyaç doğrultusunda kurulmasını öngördüğü mahkeme sayısını bildirecek. 

Son sözü kurul söyleyecek. İlk aşamada özel yetkili mahkeme sayısı kadar kurulması beklenmiyor. İlerleyen aşamalarda ihtiyaca göre sayılarının artması gündemde.

Yeni mahkemelerle birlikte, savcı ve hakimler için atama kararnamesi hazırlanacak. Şu an görevde olan özel yetkili hakim ve savcıların bir kısmı da görevlerine devam edecek. Yani tamamının özel yetkileri kaldırılmayacak.

Ancak edinilen bilgilere göre, özel yetkileri kaldırılacak isimler ağırlıklı olarak kamuoyunda yıpranmış isimler olacak.

"Özgürlük hakimi" Türk hukuk sistemine, 3. yargı paketiyle birlikte girdi. Eski sistemde tutuklama kararını veren üye hakim, tutukladığı kişinin yargılamasına katılıyordu. Bu da ihsas-ı rey tartışmalarını beraberinde getiriyordu. Yeni sistemde amaç, bu tartışmaların önüne geçmek.

Özgürlük hakimleri sulh ceza hakimleri arasından seçilecek. Ve tek görevleri tedbir kararlarına bakmak olacak. Arama, el koyma, yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve iletişimin tespiti gibi tedbir kararlarını artık özgürlük hakimi verecek.

Edinilen bilgilere göre, HSYK'nın talebi aslında  özgürlük hakimlerinin sadece bölgesel ağır ceza mahkemelerinde değil, tüm suçlarda görevlendirilmesiydi. Ancak bu talep şimdilik kabul görmedi. Uygulamaya ağır ceza mahkemelerinden başlanmasına karar verildi. Özgürlük hakimleri HSYK tarafından , ahim içtihatları çerçevesinde ayrı bir eğitime tabii tutulacak.


'Özgürlük Hakimi' tutuklama ve yargılamayı birbirinden ayıracak

3. yargı paketi TAM METNİ