BALYOZ davasındaki tutumları nedeniyle haklarında dava açıldığı için Avukatlık Kanunu’na göre görevden düşmesi gerektiği iddia edilen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu, kanunun başka bir maddesine dayanarak olağanüstü kurula katılmayan avukatlara 90’ar lira ceza kesti.

Kanuna uyulsaydı Kocasakal’ın yerine başkan olması gerektiğini iddia eden Av. Rıza Saka, “Kocasakal’ın siyasi şov amacıyla yaptığı bir toplantıya kimse katılmak zorunda değil. Bu para cezasını ödemeyeceğim. Dava açacağım” dedi.

“Adil yargılamayı etkileme” iddiasıyla haklarında 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Kocasakal ve yönetim kurulundaki 8 kişi, önceki gün olağanüstü genel kurula giderek avukatlardan destek istedi.

Binlerce avukat katılmadı

30 bin üyeli İstanbul Barosu’nun olağanüstü genel kurula, binlerce avukat protesto ederek katılmadı. Bunun üzerine Kocasakal ve ekibi, protestocu avukatlara karşı Avukatlık Yasası’nın 86. maddesine göre, kendilerini protestocu eden meslektaşlarına 90’ar lira ceza kesti. Avukatlık Kanunu’na göre Kocasakal’ın yerine geçmesi gerektiğini iddia eden Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun adayı Rıza Saka, uygulamayı eleştirdi. Saka, “Ümit Kocasakal’ın siyasi şov amacıyla yaptığı bir toplantıya kimse katılmak zorunda değil. Yönetimi yasaya göre bırakması gerekirken Kocasakal kanunları ihlal ediyor. Bu para cezasını ödemeyeceğim. Dava açacağım” dedi. Kocasakal ve mevcut yönetimi verdiği tüm kararların hukuksuz olduğunu belirten Saka, “Çünkü yasaya göre görevlerini devretmeleri gerekiyor. Ama ısrarla koltuklarını bırakmayıp, şov amacıyla olağanüstü genel kurul yapılıyor. Biz bunları onaylamak zorunda değiliz” diye konuştu.