Kayasu, HSYK'ya gönderdiği mektupta, Adana Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Kenan Evren hakkında, darbe yapmak ve darbeye teşebbüs etmek suçlarından 28 Mart 2000'de iddianame hazırladığını, iddianamesinin işleme konulmadığını belirtti.

Buna rağmen hakkında disiplin ve ceza kovuşturma ve soruşturmaları yapıldığını, sonuçta görevi kötüye kullanmaktan ve askeri kuvvetlere hakaretten ceza aldığını belirten Kayasu, disiplin yönünden de meslekten ihraç edildiğini hatırlattı.

Eski Savcı Kayasu, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığını ve 13 Kasım 2008 tarihinde bu mahkeme tarafından ihracımın ve bana verilen cezaların haksız olduğuna dair karar çıktığını anlattı.

Kararın kesinleşmesi üzerine 24 Şubat 2009'da HSYK'ya başvurduğunu ve kararın uygulanmasını istediğini ifade eden Kayasu, ancak o tarihte görevli Kurul'un, lehte ve aleyhte bir karar vermediğini belirtti.

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonucunda yeni oluşturulan HSYK'ya da başvurarak, AİHM'in kararının uygulanması ile mesleğe iadesini ve özlük haklarının iadesini istediğini kaydeden Sacit Kayasu, Kurul'un 26 Nisan 2011'de, ihracının kaldırılmasına karar verdiğini, ancak mesleğe iade talebini, kendi isteğiyle emekli olduğu gerekçesiyle reddettiğini anımsattı. 

Kayasu, Kurul'un özlük haklarının iadesiyle ilgili karar vermediğini, yeniden inceleme talebini de reddettiğini belirtti.

Sacit Kayasu, her iki kurul üyelerinden de şikayetçi olduğunu ve Kurul üyeleri hakkında disiplin ve ceza yönünden işlem yapılmasını talep ederek, şunları kaydetti: "2009 tarihinden 2011 tarihine kadar görevli kurul üyeleri hakkında görevi ihmalden şikayetçiyim. Kurul üyeleri hakkında görevi kötüye kullanmaktan dolayı disiplin ve ceza soruşturması yapılmasını talep ediyorum. Tek suçu darbecilerin yargılanmasını istek olan ben, darbeciler yargılanırken yine mağdur edilmiş durumdayım. Bu mağduriyetime sebep olan kişiler hakkında gerekeni yapacağınızı umuyorum." 



AA