ANKARA – Mersin’de 18 yaşından küçük M.G. geçen cumartesi günü “gümrük kaçakçılığı” suçlamasıyla gözaltına alındı. M.G, Emniyetteki sorgusunun ardından savcılığa sevk edildi. M.G’nin yaşının küçük olması nedeniyle yasal zorunluluk nedeniyle Mersin Barosu'ndan Avukat Onur Kale görevlendirildi. Avukat Kale’nin adliyeye gelmesiyle M.G’nin ifadesi alınmaya başlandı. 


Yasal zorunluluk yok 

Soruşturma Savcısı, ifade işlemi sırasında Avukat Kale’nin ayakta durmasını istedi. Ancak Avukat Kale, “ayağa kalkmasını zorunlu kılan herhangi bir kanun veya yönetmelik olmadığı” gerekçesiyle Savcının talebini reddetti. Savcı ve Avukat arasında başlayan tartışma büyüdü. Avukat Kale’nin iddiasına göre Savcı, “Devletin savcısının önünde ayakta durmak zorundasın” diyerek talebini yineledi. 

Kavga tutanağa yansıdı 

Savcı ve avukat arasındaki kavga M.G’nin ifade tutanağına da yansıdı. Tutanakta söz konusu kavga şöyle anlatıldı: “Suça sürüklenen çocuk müdafiinden soruldu: ‘Ben Avukatım ben ayağa kalkmam ancak Savcı ayağa kalkarsa ben ayağa kalkarım, çünkü ben avukatım diyerek ayağa kalkmadı. Israrla sert bir biçimde bakarak ‘kalkmıyorum’ dedi. Oturduğu yerden ‘suça konu eşyalar suça sürüklenen çocuğu ait değildir. Yaşının da küçük olması ve suç kastıyla hareket etmemesi de göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını talep ediyorum’ dedi.” 

Onurumu çiğnedi 

Avukat Onur Kale yaşadığı bu olay nedeniyle Savcı hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, şöyle denildi: ”Görevini ve mesleki sıfatını kötüye kullanarak bana karşı kötü muamelede bulunan, mesleki onurumu çiğnemek isteyen şüpheli Cumhuriyet Savcısı hakkında şikâyetçiyim, şüpheli Cumhuriyet Savcısı'nın cezalandırılması için hakkında kamu davası açılmasını talep ederim.”