Sibel HÜRTAŞ

Anayasa paketinin kabul edilmesi ile birlikte Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) yeni bir dönem başlayacak. Kurul’un üye sayısı 22’ye çıkacak ve hâkim ve savcıları temsilen birinci sınıf hâkimler de Kurul’da yer alacak. Görev süresi 13 Ekim’de sona erecek olan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de Yargıtay’daki görevine dönecek. Paketin kabulünün ardından uyum yasaları için çalışma başlayacak. 1 Ekim’de açılacak TBMM, HSYK, Adalet Bakanlığı Teşkilatı ve Ombudsmanlık yasaları için mesai yapacak.

İLK ÜYELERİ GÜL SEÇECEK
Çalışmalarda ilk sırayı, HSYK alacak. Kurul’da üç Yargıtay iki Danıştay üyesi yer alıyor, Adalet Bakanı Kurul’un başkanlığını, müsteşar ise üyeliğini yürütüyor. Yeni düzenleme ile Bakan ve Müsteşar yerini korurken, yüksek hâkimlerin yanı sıra birinci sınıf hâkimler de Kurul’da yer alacak. Artık 22 asıl ve 12 yedek üyeden oluşacak Kurul’un, 10 asıl ve 6 yedek üyesi birinci sınıf adli ve idari hâkim ve savcılar arasından seçilecek.

Paketin yürürlüğe girmesini izleyen 30 gün içinde yeni Kurul oluşturulacak. Sayının tamamlanması için Cumhurbaşkanı 4 üye atayacak. Adalet Akademisi de bir üye seçecek. Birinci sınıf hâkim ve savcıların seçiminde ise şu süreç izlenecek:

*YSK, yasa yürürlüğe girdikten 5 gün içinde kesin aday listelerini belirleyecek.

*Listelerin belirlendiği ikinci pazar günü hâkim ve savcılar oy kullanacak.

*Propaganda yasak. Ancak adaylar özgeçmişlerini bir internet sitesinde yayımlayabilecekler.

UNVANLI ATAMALAR BEKLİYOR
Geçen ay HSYK’da krize neden olan unvanlı hâkim ve savcı atamalarının da yeni dönemde yapılması bekleniyor. Kurul üyeleri Ergenekon savcı ve hâkimlerinin yerlerinin değiştirilmesini istemiş, Adalet Bakanlığı da bunun üzerine kararname taslağını geri çekmişti. Bakanlık, taslağı bir ay daha bekletirse, kritik atamalar da yeni Kurul’a kalacak.






Haber Türk