Vergide kayıp ve kaçağın peşine düşen Maliye Bakanlığı, bu kez medyatik avukatları takibe aldı. Bülent Ersoy, Seda Sayan, İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar, Halis Toprak gibi ünlü sanatçı ve işadamlarının avukatlarının açtıkları davalar, gelir ile beyanları çapraz denetime tabi tutuluyor. Ön denetimin ardından gelir ile beyan arasında usulsüzlük yaptığı tespit edilen avukatlar tek tek incelemeye alınacak.

LÜKS OFİSLERE YAKIN

Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek para hareketi tespit edilen avukatları incelemeye aldı. Gelirler Kontrolörleri, İstanbul'un Etiler, Bebek, Ataköy, Ankara'nın Çankaya gibi lüks semtlerinde ofisleri bulunan avukatlara yönelik kapsamlı bir vergi incelemesi başlattı. Maliye, Adalet Bakanlığı'ndan da destek istedi. Kontrolörler, denetimlerde Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı Projesi verilerini de kullanıyor. Özellikle, kamuoyu gündeminden düşmeyen, sanatçı ve işadamlarının trilyonluk davalarına bakan avukatların faaliyetleri titizlikle inceleniyor. Avukatların vergi incelemelerinde, Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki kayıtları ile POS makinesi, bankalardaki para hareketleri, kredi kartı harcamaları incelenerek çapraz denetime tabi tutuluyor.

SEKTÖREL RİSK PROFİLİ ÇIKARILACAK
Maliye, vergi kaçağının önüne geçebilmek için sektörel raporlama çalışması da başlattı. Kayıp ve kaçağın yüksek olduğu sigara, alkol gibi sektörlerin denetim sonuçları analiz edilerek raporlaştırılacak. Bu kapsamda sektörlere ilişkin ilgili kamu kuruluşlarına ait verilerden yararlanılacak. Elektronik ortamda alınan hizmetlerin kapsamı genişletilecek. Buna göre riski yüksek sektörlerden başlanılarak denetim yapılacak. Veriler ışığında sektörel risk profili çıkarılacak.


SABAH