Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay ve Türkiye Adalet Akademisi'nin işbirliğinde gerçekleşen 'Yargıtay'ın işleyişine yönelik meslek içi eğitim programı' Ankara'da başladı. 30 Aralık'a kadar sürecek eğitim programına, Türkiye'nin değişik yerlerinde görev yapan 123 hakim ve 111 Cumhuriyet savcısı katılıyor. Programda teorik eğitimin yanı sıra hakim ve savcılar Yargıtay hukuk ve ceza dairelerindeki çalışmalara fiilen katılacak, dosyalara ilişkin rapor hazırlanarak daire heyetlerine sunulacak. Böylece Yargıtay'ın iş yükü azaltılarak, yargının hızlandırılması hedefleniyor.

"ÖNCE PEŞREV YAPALIM, SONRA DOSYALAR İLE TUTUŞACAĞIZ"

Programın açılışında konuşan Yargıtay Başkanı Nazmi Kaynak, hakim ve savcıların Ankara'ya yağmur ve bereket getirdiğini belirterek, "Çalışmalarınızla bu bereketin artacağını tahmin ediyorum." dedi. Salondaki hakim ve savcılardan bir çoğunun kendi öğrencisi olduğunu kaydeden Kaynak, "Derse girdiğimizde biz hemen derse başlamıyorduk. Hani pehlivanlar birden güreşe başlamazlar şöyle bir peşrev yaparlar ya, biz de şimdi sizinle bir peşrev yapalım, sonra dosyalar ile tutuşacağız diyorum." diye konuştu.

Yargıtay'da çok sayıda dosya bulunduğunu aktaran Kaynak, şöyle devam etti: "Dosyaları mümkün olduğunca okuyup bitirmek istiyoruz. Bu arada HSYK da sağ olsun, hakimlerimizi hem bir kursa tabi tutalım, bir anlamda pratisyenden uzman doktora dönüşsünler, Yargıtay'a gelsinler, dosyaların nasıl incelendiğini, Yargıtay'ın dosyaları incelerken olaylara da yaklaşımını tespit etsinler; böylece ileride gittikleri yerlerde daha başarılı olur düşüncesi ile kurs açmayı düşündüler. Biz de madem kurs açıyorsunuz, arkadaşlara daha pratik bilgiler de verelim dedik. Böylece ikisini birleştirdik. Gelip orada kenarda dosyayı dinlemek yerine, bizzat işin içine girerek, dosyayı incelemek durumunda kalsın arkadaşlar dedik. Geldiğiniz zaman sizlere bir dosya da vereceğiz, onları da inceleyeceksiniz. Tabii korkma yok. Yargıtay üyesi ve tetkik hakimi olan arkadaşlarımızdan sizlerin yanına abi nitelikte bir kişi vererek, dosyaların okunmasını, neler yapılması gerektiğini, onlarla birlikte mütalaa ederek, dosyaları okuyacaksınız."

"DOSYALARI BİR UÇTAN ERİTMİŞ OLACAĞIZ"

Dosyaların en son heyete sunulacağını, heyetin de bir karar vereceğini aktaran Kaynak, "Biz de bu arada sizlerin sayesinde dosyaları bir uçtan eritmiş olacağız. Bizlerin karı da o olacak. Siz uzman olacaksınız, biz de dosya tüketeceğiz." ifadesini kullandı.

Yargıtay'da şu kadar dosya var, şu kadar dosya bitirelim gibi sayılarla kafa karıştırmak istemediğini söyleyen Kaynak, "Yargıtay'da dosya çok. Yargıtay'daki bu dosyalar okunacak, Yargıtay'daki bu dosyalar bitecek, hep beraber bitireceğiz." şeklinde konuştu.

"ADLİYELERİN IŞIĞI SÖNMESİN, SABAHA KADAR YANSIN"

Konuşmasına memleketi Afşin'e geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir ziyareti de hatırlatan Kaynak, "Hakimler, dosya çok, dediler. Adliyelerin ışığı sönmesin, sabaha kadar yansın, çalışalım arkadaşlar dedik. Burada da çalışalım." sözlerini kaydetti.

"Kanunlar yapıldı, iş bitti." diyen Kaynak, sözün bittiği yerde olunduğunu aktardı. Kaynak, "Söz bitti, çalışma başladı. Sizlerden çalışma bekliyorum." dedi.

HSYK BAŞKAN VEKİLİ HAMSİCİ: YARGIYI HIZLANDIRMAK İSTİYORUZ

Açılış töreninde bir konuşma da HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici yaptı. 2005 yılından bu yana yargı konusunda ciddi değişiklikler yapıldığını dile getiren Hamsici, "Hakim ve savcıların özlük hakları iyileştirildi. Ceza ve hukuk yasaları sil baştan yenilendi. Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayıları artırıldı. HSYK'nın yapısal değişikliği gündeme geldi. Fakat bunun halka yansıması, vatandaşa yansıması ne olduğu noktasında sıkıntı devam ediyor. Yargılama uzun sürüyor, davalar uzuyor, ceza davaları zaman aşımına uğruyor. Bunu çözmek için 200'ün üzerinde tetkik hakimini görevlendirdik. Şimdi de 230 civarında hakim savcı arkadaşımızı meslek içi eğitime alarak ileride tekrar kürsüye döndüklerinde hata yapmalarını engelleyip, Yargıtay'ın iş yükünün azalmasına da katkıda bulunsunlar istiyoruz. Böylece yargıyı hızlandırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.


Cihan