TBMM Genel Kurulunda, Yargıtay ve Danıştay’da yeni daireler kurulmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘’Madde sayısı az ama özgül ağırlığı açısından çok önemli bir tasarının yasalaştığını’’ ifade etti.

 UZUN SÜREN YARGILAMALAR BİTECEK

Bugün itibarıyla yüksek yargıda yapılan güçlendirmeyle birlikte Türkiye’de uzun yargılamaları önleyecek önemli bir adım atmış olduklarını bildiren Ergin, ‘’Bundan sonra atacağımız adımlar da bellidir, belirgindir, öngörülebilir adımlardır. Bu öngörülebilir adımlarımız AB yetkilileri, Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Türkiye’deki akademisyenler  tarafından da önemli ölçüde refere edilmektedir’’ dedi.

ARTIK İŞ YÜKÜ AZALACAK

Bakan Ergin, bundan sonra getirecekleri düzenlemeler arasında ceza yargılamasında uzlaşma müessesinin daha etkin hale getirilmesi, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesinin bulunduğunu kaydederek, istinaf mahkemelerinin devreye alınmasıyla beraber yüksek yargıda iş yükünün azaltılmasında önemli bir mesafe katetmiş olacaklarını söyledi. Dün kamuoyuyla paylaştıkları ilk derece mahkemelerinden yüksek yargıya gelen işin azaltılması konusundaki tedbirler paketini görüşe sunduklarını belirten Ergin, ayrıca insan kaynaklarını güçlendirecek adımların peşinden geleceğini, Adil Tıbbın reforme edilmesine ilişkin taslağın hazırlık aşamasında olduğunu, son olarak da sırada icra iflas sisteminin yeniden gözden geçirilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesi bulunduğunu ifade etti.

  ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI      

Adalet Bakanı Ergin, ‘’Bu parlamento, gerek altyapı gerek Türk hukuk mevzuatının tepeden tırnağa yenilenmesi noktasında çok önemli adımlar attı, önemli reformlara imza koydu. Temenni ediyorum ki bu düzenlemeler, kronikleşmiş olan Türk yargısının sorunlarını küçültsün, milletimin acil bekleyen adalet duygusunu tatmin noktasında önemli hizmetler versin’’ diye konuştu.

CHP OYALAMAK İÇİN 500 ÖNERGE VERDİ

Öte yandan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ‘’Hakaretin bini bin para...Yalan ve iftiralarla dolu. İçtüzüğe göre hakaret, kaba ve yaralayıcı söz söyleyen üyenin sözü kesilir, önergesi geri verilir. Başkanlık Divanı bunu yapmamıştır. Millet bunun hesabını sandıkta 12 Haziranda soracak’’ dedi.

PAKET YARGITAY VE DANIŞTAY’DA NEYİ DEĞİŞTİRDİ

Yasa ile Yargıtay ve Danıştay’da yeni bir dönem başlarken, üye ve daire sayıları da artırıldı.

DANIŞTAY: Yeni yasa ile Danıştay’ın daire sayısı 2 artırılarak 13’ten 15’e yükseltildi. Danıştay’a ayrıca 61 yeni üye seçilmesi öngörülüyor. Buna göre üye sayısı 156’ya çıktı.

YARGITAY: Yargıtay’ın daire sayısı 6 artırılarak 32’den 38’e çıkarıldı. Yargıtay’a 137 yeni üye seçilmesi öngörülürken 250 olan sayı 387’ye çıkarılmış oldu. Daireler, gerekli görürse heyetler halinde çalışabilecek.

ADLİ TIP: Adli Tıp Kurumunun çalışmalarının hızlandırılması amacıyla başkan yardımcısı sayısı 2’den 5’e çıkartıldı.

HAKİME RÜCU: Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılarak hakim ve savcılara açılacak davaların öncelikle devlet aleyhine açılması hükme bağlandı. Hakim ve savcı hakkında açılan tazminat davalarında ceza alınması durumunda devlet gerekli görürse bunu rücu ile tahsil edebilecek. Cezayı devlet ödeyecek.

TİCARET MAHKEMELERİ TEK        HAKİMLİ: Halen bir başkan ve iki üyeden oluşan ticaret mahkemeleri, tek hakimli mahkemeler haline getirildi. Bununla ticaret mahkemelerinde çalışacak hakim sayısında tasarruf sağlanması ve heyet halinde çalışmanın davaları uzatmasının önüne geçilmesi amaçlandı.

3 YIL ŞARTI KALDIRILDI: Yasa tasarısına verilen önerge ile Danıştay’a üye seçilmek için 20 yıl memurluk yapmış ve üst düzey bürokrat olarak da 3 yıl çalışmış olma şartı kaldırıldı. En az 20 yıl memurluk yapması kaydıyla üst düzey yetkililer üye olarak seçilebilecek. Eklenen bir madde ile de Yargıtay’da Bilgi İşlem Merkezi kurulması karara bağlandı. • LÜTFİ KAPLAN

Gerçeker: Yasama gerekeni yaptı sıra bizde

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay ve Danıştay’a yeni daireler açılmasını öngören tasarının Meclis’ten geçmesini değerlendirdiği açıklamasında, ‘’Yargıda A’dan Z’ye reform gerektiğini biz de her yerde dile getiriyoruz’’ dedi. Gerçeker, yasamanın görevini yaptığını, şimdi sıranın yargıda olduğunu ifade ederek, “İnşallah bu karar ülkemiz için iyi olur. Yargıya güven daha da artar. Yargı olarak biz görevimizi yapacağız.’’ şeklinde konuştu. Gerçeker, ‘’Daha önce de görüşlerimizi açıkladık. Hayırlı olsun ne diyelim. Adalet sadece bizim için değil, toplum için de önemli. Adalet ne kadar çabuk işlerse toplumum adalete olan güveni o kadar artar. Biz de bundan sonrasına bakacağız.’’ diye konuştu.

CHP, Anayasa Mahkemesi yolunda

CHP, Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylaması halinde Anayasa Mahkemesi’ne götürme kararı aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘’İmzalarken mutlaka bir kez daha düşünmesini Sayın Cumhurbaşkanı’ndan istiyoruz’’ derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ‘’Onay verirse Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Kapkaç mantığıyla geçirilmiş bir kanundur’’ iddiasında bulundu.


Star