Uluslararası Hukukçular Birliği Konya Buluşması

Uluslararası Hukukçular Birliği Konya Buluşması Toplantısı çeşitli ülkelerden hukukçuların katılımıyla gerçekleştirildi.

Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Necati Ceylan, açılışta yaptığı konuşmada, toplantıya dünyanın değişik ülkelerden hukukçu ve insan hakları konusunda çalışma yapan araştırmacıların katıldığını söyledi.

İnsan hakları ve onurunun korunması, adaletin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin tesisi amacıyla kurullardan ve devletlerden bağımsız olarak Uluslararası Hukukçular Birliği'ni oluşturduklarını ifade eden Ceylan, "Dünyadaki bütün varlıkların insanlığa emanet olarak verildiği bilinciyle, uyum içinde yaşamayı ve onları korumayı temel ilkemiz olarak benimsedik" dedi.

Ceylan, şunları kaydetti: 
"Rengi, dili, cinsiyeti, siyasi görüşü, felsefi kanaati, toplumsal aidiyeti ne olursa olsun insanlık ailesinin şerefli bir üyesi olarak, her insanın başta hayat, özgürlük, eşitlik, adil yargılanma, kişi güvenliği hakkı olmak üzere bütün hak ve özgürlüklerinin insanlık onuruna ve haysiyetine uygun bir şekilde hukukun güvencesine alınması görüşünü yaymaya çalışıyoruz."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Uluslararası Hukukçular Birliği" toplantısında yaptığı konuşmada, "İnşallah Suriye'de de seçilmiş bir hükümet, 'halkın iradesiyle' başa gelmiş bir hükümet kurulacak" dedi. Davutoğlu, Suriye ordusunun Halep'i bombalamasıyla ilgili de "Suriye'de zulmün nereye vardığının işareti" diye niteledi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'da katıldığı Uluslararası Hukukçular Birliği toplantısında, Suriye'de yaşanan olaylara değindi. Tunus'da, Mısır'da, Libya'da, Fas'da halk tarafından seçilmiş hükümetlerin iş başına geçtiğini kaydeden Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Yemen'de de değişim başladı. İnşallah Suriye'de de seçilmiş bir hükümet, halkın iradesiyle başa gelmiş bir hükümet kurulacak ve bölgemizde, halk iradesiyle hukuka dayalı her an hesap sorulabilir, hukukun karşısında diğer vatandaşlarla eşit olan devlet başkanları anlayışı başlar. Onun için de herşeyden önce siyasi yapıların ve devletlerin hukuk devleti niteliği kazanması ve bütün vatandaşların hukuk önünde eşit olması, olmazsa olmaz şarttır. Böyle bir dönemde Uluslararası Hukukçular Birliği gibi kuruluşların olması ve hukuku öne çıkartan insan hakları bir siyaset anlayışının egemen kılınması şarttır." 

Hukuk sistemi 

Önümüzdeki dönemde 3 düzlemde yapılacak önemli işlerin olduğunu belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincisi, her bir devletin, kendi içinde yapacağı hukuk düzenlemeleriyle insan haklarını esas alan ve bütün hukuk sistemini, bu haklara dayandıran bir yaklaşımın benimsenmesini temin etmek. İkincisi, bölgesel ve İslam dünyasında bu değişim bağlamında bizim kendi değerlerimizi ve bu temellerin de dayandığını değerlere uygun olarak uluslararası hukukun bölgesel alanda da uygulanmasını sağlayacak şekilde çalışma içinde olmak. Üçüncüsü de, uluslararası hukukun egemen olduğu, uluslararası örgütlerde BM başta olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden bütün diğer uluslarası hukuk yapılarına kadar her bir yapıda bizim toplumlarımızın temsilini arttırmak ve dünyaya uluslarası hukuk anlamında adil bir yaklaşımı benimsetecek yeni bir yaklaşımı sunmak."
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de yeryüzünde önemi kaybolmayan en önemli kavramların, insan hakları, özgürlüklerin korunması, ırz, namus, nesil emniyetinin teminat altına alınması ve hukukun üstünlüğü kavramlarının olduğunu belirtti.
Riyad Baro Başkanı Muhammed Dhan Yon Alanazi ise Uluslararası Ceza Mahkemesi kurulduğunda olumlu görüşleri ve beklentilerinin olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

"Mahkemeler kurulduğunda 'artık bundan sonra adaletsizlik, onursuzluk yapanlar bu yaptıklarının karşılığında hakketmiş olduğu cezayı alacaklar' diye düşünüyorduk. Ancak görüyoruz ki bu mahkemelere de siyaset bulaşmış ve büyük güçlerin adaletsizlik temelindeki siyaseti hakim olmuştur. Bu nedenle bu siyasetin buradan bir an önce kaldırılması gerekir."

Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, mübarek bir ay içerisinde olunmasına rağmen Müslümanlar'ın zulüm gördüklerine dikkati çekti. Bu durumun yürekleri burktuğunu aktaran Kayacan, "Uluslararası Hukukçular Birliği'ni önemsediğimi ve daha önceleri kurulması gereken bir birlik olması gerektiğini belirtmek isterim. Bu toplantının Konya'da yapılmasını çok anlamlı buluyorum" diye konuştu.



U H U B
ULUSLAR ARASI HUKUKÇULAR BİRLİĞİ
International JuristsUnion
الإتحادالدولي للحقوقيين
Kütük No:34-161/086
Tel No: + 90 212 5113385-Faks No: + 90 212 5116704
GMS No: + 90 532 231 45 50 - + 90 533 387 78 69
Edirnekapı,Otakçılar Mah.
Savaklar Cad.No:1  34050 Eyüp/İstanbul


 
TÜRKİYE / KONYA BULUŞMASI
SONUÇ BİLDİRGESİ


Hukukun tesisi ve hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla 30 farklı ülkeden hukukçuların katılımıyla kurulan Uluslararası Hukukçular Birliğinin Türkiye Konya buluşması, 27, 28, 29 Temmuz 2012 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Günümüz dünyasında hayat hakkı başta olmak üzere, insanların en tabii hakları ihlal edilmektedir. İnsanlar inançları veya farklı aidiyetleri nedeniyle acımasızca öldürülmektedir. Emperyalist amaçlarla sınırlar değiştirilmektedir. Irak, Afganistan, Suriye, Arakan(Burma) gibi ülkelerde günde onlarca insan öldürülmekte, kan akıtılmaktadır. Filistin ve Gazze’ye İsrail tarafından uygulanan devlet terörü ise dünya kamuoyunca görmezden gelinmektedir.

İnsanların haklarını ve onurlarını korumak üzere kurulan BM, dün Bosna Hersek’te olduğu gibi bu günde Arakan ve benzeri bölgelerde gerçekleşen toplu kıyım ve katliamlara zaman kazandırmakta ve insanların ölümüne zemin hazırlamaktadır. Bütün bunlar BM ve benzeri uluslararası örgütlerin işlevini yerine getirmediğini göstermektedir.

Hak ihlallerinin önlenememesi, uluslararası adil ve etkin sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını acil ve zorunlu kılmaktadır. Birliğimiz bu boşluğu doldurmak üzere dünya genelinde çalışmalar yapmayı kararlaştırmıştır. Din, dil, ırk, felsefi kanaat ve toplumsal aidiyet ayırımı yapmadan, hak ihlaline maruz kalan her insanı savunmak ve hakkına ulaşmasına çalışmak temel amacımızdır.

Bütün varlığın insanlığa emanet olarak verildiği ilkesinden hareket eden Birliğimiz, dünyamızın ve evrenin tahrip edilmesine de karşıdır. Bunu bir hak ihlali olarak görmektedir.

Birliğimiz bu toplantısında Arakan, Suriye,  Irak, Filistin, Gazze, Bahreyn, Doğu Türkistan ve benzeri ülkelerde yaşanan hak ihlallerini yerinde araştırma, ilgilileri dinleme ve raporlar hazırlama kararı almıştır. Hazırlanan bu raporlar uluslararası kamuoyuyla paylaşılacaktır. Katliamların artarak devam ettiği Burma için acilen bir sempozyum ve sergi düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Burma’daki katliama İslam İşbirliği Teşkilatı’nın sessiz kalması da üzüntüyle karşılanmıştır.

Birliğimiz, amacı doğrultusunda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine açıktır.

Hak ve adalet üzere yaşanan bir dünyayı birlikte oluşturmak temennisiyle  kamuoyuna saygıyla duyurulur. 29.07.2012
 
ULUSLARARASI HUKUKÇULAR BİRLİĞİ