Uşak Barosu'nun iki gün devam edecek olan olağan genel kurul toplantısı başladı. Atatürk Kültür Merkezi'nde sabah saatlerinde başlayan genel kurulun açılışında konuşan Uşak Barosu Başkanı Rıza Albay, bağımsız yargının önemine vurgu yaparak, terör nedeniyle Türkiye’nin son 30 yılda yaklaşık 50 bin insanını yitirdiğini söyledi. İki gün devam edecek seçimli genel kurulun açılış toplantısına Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş, Mehmet Altay ve Dilek Akagün Yılmaz, Baro Başkanı Rıza Albay ve avukatlar katıldı. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Rıza Albay, yönetim kurulunun iki yıl süreyle uyum içerisinde çalıştığını ifade ederek yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Avukatların adli yargılanmanın bağımsız olması için elinden gelen gayreti gösterdiğini ifade eden Rıza Albay konuşmasına terör sorunu ve Türkiye ile Suriye arasındaki son gelişmeleri değerlendirerek başladı. Komşu ülkelerdeki gelişmeler ile Suriye’deki çatışmaların Türk halkını tedirgin ettiğini ve olası bir savaşın ülkeyi felakete sürükleyeceğini kaydeden Albay, “Gazi Mustafa Kemal’in söylediği “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözüne bugünlerde çok ihtiyacımız var. Son dönemlerde komşu ülkelerle ilişkiler gerildi. Özellikle Suriye ile yaşanan gerginlikler savaşı andırmaya başladı. Türk halkı böyle bir savaşı istemiyor, bizde böyle bir olasılığı düşünmek dahi istemiyoruz. Bunun dışında ülkemizin başına belan olan terör sorununu artık çözüm bulmak zorundayız. Her şeyden önce terör, bir insanlık suçudur. Bu sorunun çözümü için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Devlet, sivil toplum kuruluşları, ve tüm bireyler çözüm noktasında elini taşın altına koymalıdır. ülkemiz son 30 yılda yaklaşık 50 bin vatandaşını terör nedeniyle yitirdi. Artık bu sorunu çözmeliyiz” dedi.

Konuşmasında yargının siyasallaşmasını istemediklerini ve bağımsız bir yargı için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini anlatan Baro Başkanı Rıza Albay, “Avukatlar; adaletin dağıtılmasında, adil yargılanmanın gerçekleşmesi için kişilere etkili bir savunma, hak arama görevi sunan, hiçbir gücün ve hiçbir nedenin doğrudan ve dolaylı yollarla etkisi baskısı altında kalmadan bağımsız bir şekilde görevini sürdürmektedir. Hukuk devletinin güçlenmesi, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü savunan biz avukatlar yargılanmanın ana unsurlarından olan savunma mesleğimizi içinde bulunduğumuz tüm olumsuz koşullara rağmen en iyi şekilde yürütme gayreti içerisindeyiz. Savunma hakkı sadece bizler için değil, yargı bağımsızlığı ve halkımız içinde önemlidir. Savunma hakkı çeşitli sebeplerle kısıtlanıyor. Oysa savunma hakkı herkese eşit bir şekilde tanınmalıdır. Eşit yargılanma ve savunma hakkı; avukatların, toplumun, tüm bireylerin ve yargının ortak talebidir” dedi.

Baro Başkanı Rıza Albay’ın açılış konuşmasının ardından yönetim kurulunun faaliyet raporları okundu. Ardından Baro Başkanlığına aday olan Tuncay Gökmen ile Baki Kantar birer konuşma yaptı. Divan Başkanlığı’nı Avukat Zafer Yülüklü’nün yaptığı olağan genel kurulda seçimler yarın yapılacak ve 241 avukat oy kullanacak.



İHA