Hukukun Üstünlüğü Platformu başkan adayı Av. Rıza Saka, Yönetim Kurulu Adayı Av. Emine Canbolat, Disiplin Kurulu Adayları, Av. Fikri Yazıcı ve Av. Esra Göncü ile birlikte Av. Vedat ORUÇ’u ziyaret ettiler.

Av. Rıza Saka, Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun, her kesimi kucaklayıcı bir vizyonu olduğunu, Platformun bu geniş vizyonununu bir çok mesleki derneğin ve avukat gruplarının desteğini alarak devam ettirdiklerini söyledi.

Siyasal ve ideolojik görüşü ne olursa olsun, Hukuk ve adaletin üstünlüğüne inanan avukat kimliği altındaki herkesi kendi konumunda kabul ettiklerini, ideolojik tartışmalarla kaybedecek zamanları olmadığını söyleyen Saka, görüşü, giyimi ve duruşundan dolayı hiç bir meslaktaşına karşı tavır almayacaklarını, avukatlık mesleğini ve avukatların hakkını koruyup geliştireceklerini belirtti.

Yasa koyucu ve Yargı karşısında haklıyı ve mağduru savunacaklarını, üstünlerin hukukunu değil hukukun üstünlüğünü savunacaklarını, yanlışa yanlış, doğruya doğru diyeceklerini söyledi.

Saka, bazı meslektaşlarınca, yaşam tarzlarına karışılacağı, Laikliğe ve Cumhuriyet ilkelerine karşı oldukları yönünde iftiralara maruz kaldıklarını belirtti.
Cumhuriyetin değerlerini, demokratik, laik hukuk devleti ilkelerini bu ülkedeki her bir hukukçu gibi kendilerinin de benimsediklerini ve koruyacaklarını sözlerine ekledi.

Mevcut baro yönetimi ve başkan Kocasakal'ı eleştiren Saka, Kocasakal'ın Başkan olmadan önceki bazı söylemleri ile Başkanlık dönemimdeki söylemlerinin tamamen ters olduğunu belirtti.

Saka, Kocasakal tarafından şu an meslektaşlarına vaadedilen seçim vaatlerinin iki dönemdir yönetimde olan mevcut yönetimce yapılması gereken ama ihmal edilen şeyler olduğunu söyledi.

Baro'da değişim ve gelişim zamanının geldiğini belirten Saka, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulu üyelerini tek tek tanıttı. Avukatlık mesleği'nden geçimini temin ettiğini, mesleğin sorunlarını iyi bilen genç ve donanımlı bir ekiple yönetime aday olduklarını söyleyen Saka, fark gözetmeksizin tüm meslektaşlarına hizmet edeceklerini, Yargı'nın savunma ayağını güçlendireceklerini belirtti.

Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun, mesleğe ve Baro'ya taze bir nefes ve can katacağını belirten Saka, hukukun üstünlüğüne inanan her bir meslektaşını seçimde kendilerine destek olmaya davet etti.

Av. Vedat Oruç, Av. İlknur Oruç ve Av. Ferhat Akbaş başkan adayı Saka'ya, şahsı, grubu ve mesleğin sorunlarıyla ilgili görüşlerini almak için bir çok soru yöneltti.

İşte o sorular:

- Av. Rıza Saka olarak kısaca kendinizi nasıl tanıtır ve tanımlarsınız?

- Hukukun Üstünlüğü Platformu’nu tanıyabilir miyiz? Ne zaman, nasıl kuruldu?

- Seçimlere katılmaya nasıl karar verdiniz? Karar sürecinizi ve platformdan aday adayı olup seçilme sürecinizi anlatır mısınız?

- Seçimlere katılan gruplardan hepsinde Çağdaş isimlendirmesi var, Siz niçin Hukukun Üstünlüğü dediniz grubunuza?

- Grubunuzun ismi platform olduğuna göre farklı mesleki grupların, mesleki derneklerin desteğini almış olmalısınız? Platforma dahil olan ve destekleyen grupları, dernekleri öğrenebilir miyiz?

- Yönetim Kurulu, denetim kurulu, disiplin kurulu üyesi meslektaşlarınızı kimler, tanıtır mısınız?

- Kurul üyelerinizi siz mi belirlediniz? Seçimle mi veya başka bir şekilde mi belirlendi?

- Platform olduğunuza göre platformun istişare kurulu veya karar mekanizması var mı nasıl işliyor?

- Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun, İstanbul Barosu seçimlerine giren gruplardan farkı nedir?

- İstanbul Barosu’na bağlı faal olan kaç meslektaşınız var?

- Önceki yıllarda yapılan seçimlerde, Avukatların seçimlere katılma oranı nasıl?

- Seçime katılmayan avukatların seçime katılmaları için ne tür çalışmalarınız var?

- İstanbul Barosu’na bağlı olarak çalışan Büyükşehir dışındaki ilçelerde de çalışmalarınız oldu mu?

- Bu ilçelerde kaç avukat faaliyet gösteriyor?

- Seçim Beyannameniz (manifestonuz) başlıklar olarak kısaca neleri içeriyor.

- Seçime hazırlık için ne tür çalışmalar yaptınız ve yapacaksınız?

- “Baro’da değişim zamanı” sloganıyla seçime giriyorsunuz. Seçilirseniz 15 Ekim’de Baro’da ne değişecek?

- Hukuk Eğitimi’nin daha kaliteli ve nitelikli yapılmasına ilişkin çalışmanız olacak mı?

- Hukuk Fakülteleri’nde deneyimli avukatlarca dersler verilmesi ve pratik avukatlık mesleği konularında dersler verilmesi konusunda girişiminiz olacak mı?

- Stajyer Avukatların sosyal ve özlük haklarının düzeltilmesi için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

- Avukatlık mesleği’nin saygınlığını arttırmak için ne tür çalışmalarınız olacak?

- Son yıllarda Avukatlık mesleğindeki daralma konusunda neler düşünüyorsunuz?

- Kadın Avukatların çalışma koşullarını iyileştirmek, mobbing ve tacize muhatap olmaması için neler yapılmalı?

- Dünya Baro’ları ile entegrasyon sağlamayı düşünüyor musunuz?

- Avukatlık mesleki faaliyet alanına giren ancak avukatlar dışında mali müşavir, noter v.b. meslek gruplarının gerçekleştirdiği faaliyet alanlarının avukatlarca icra edilmesini sağlayıcı yasal, idari v.b. düzenlemeler yapılması nasıl sağlanabilir?

- Avukatın her türlü bilgi ve belgeye ulaşması kolaylaştırılıp, bu konudaki engelleyici düzenlemelerin değiştirilmesi için neler yapılmalı?

- Kamuda görev yapan avukatların, mali ve sosyal haklarının düzeltilmesi için planınız var mı?

- Mecliste hazırlanan yasaların, hazırlık ve yasalaşma aşamalarını meslek örgütü olarak denetleyecek bir çalışmanız olacak mı?

- Adliyelerde avukatlardan otopark ücreti alınmasının önüne geçmeyi düşünüyor musunuz?

- Avukatların serbest meslek makbuzu uygulamasında STOPAJ uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu uygulamayı kaldırmak mümkün müdür?

- Savunma hizmeti de Eğitim hizmeti gibi bir kamu hizmeti ise, eğitim hizmetlerindeki KDV indirimi veya muafiyetinin avukatlar için de uygulanmasını ve KDV indirimi yapılması konusunda çalışma yapacak mısınız?

- Serbest meslek makbuzunda net ücrete ilave olan brüt ücrete uygulanan %18 KDV ve Brüt ücrete uygulanan %20 STOPAJ sebebiyle, müvekkilleri avukatlardan makbuz kesmemelerini istemektedir. KDV ve STOPAJI, işini yaptığı kişiden alamayacak olan avukat için handikapa dönüşen yüksek vergilendirmeler için ne düşünüyorsunuz?

- Sizce bu durum vatandaşın hukuk hizmetine erişimini nasıl etkiliyor?

- Kamu hizmeti olan AVUKATLIK HİZMETİ STOPAJDAN MUAF OLABİLİR Mİ?

- KAMU HİZMETİ OLAN AVUKATLIK HİMZETİNDE KDV %8 OLABİLİR Mİ?

- İstanbul Barosu mevcut yönetiminin, staj eğitim merkezleri, seminerler, adliye binalarında, kılık kıyafet konusunda özellikle başörtülü meslektaşlarınıza yönelik ayrım yaptığını düşünüyor musunuz?

- Baro’nun Anadolu Yakasında bir şubesini açacak mısınız?

- Staj eğitim merkezi’nin de Anadolu Yakası’nda da açılması mümkün mü?

- Büro isimleri ve yasadaki büro ismi zorunluluğu konusunda ne düşünüyorsunuz? (Soyadı Demir olan herkes Demir Hukuk bürosu ismini koyarsa İstanbul Barosu’na bağlı onlarca Demir Hukuk bürosu olacaktır.) Büro isimleri konusu’nda İTO gibi unvan kaydı tutulması, istenen unvan alınmışsa başkasının kullanmasına müsaade edilmemesi mümkün müdür?

- Avukatlık sınavı yapılmalı mı? Düşünceleriniz nedir?

- Yeni avukatlık yasası konusunda grubunuzun çalışmaları var mı?

- Yeni Anayasa Konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Yeni Anayasa konusunda grubunuzun çalışması var mı?

- Yabancı avukatlık büroları konusunda neler düşünüyorsunuz?

- Farklı adlarla avukatlık mesleğine giren işleri yapan yabancı danışmanlık şirketleri var bunların engellenmesi mümkün müdür?

- Barolar ve Barolar Birliği seçim sistemini nasıl buluyorsunuz?

- Platform olarak, Misyonunuz, Vizyonunuz, Değerleriniz nelerdir?

- Barolar siyasetin içinde, yanında veya karşısında olmalı mı? Seçilirseniz nasıl bir yaklaşım sergileyeceksiniz?

Sorulara verilen cevapların yazıya dökülmesi ve redaktesi sonrasında Av. Rıza Saka'nın cevapları içeren röportajı da sitemizde yayınlanacaktır.


Hukukihaber.net