UYAP sorgulamalarında ki ücretlendirme kargaşasının ortadan kaldırılması adına içerisinde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı, Ankara Barosu ve Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’nın da bulunduğu birimlere dilekçe göndererek meslektaşlarının bu konuda yaşadığı sıkıntılara tercüman olmak isteyen Av. Kemal Vuraldoğan, Hukukihaber.net’e önemli açıklamalarda bulundu. Avukatlar olarak 2 TL’lik UYAP sorgu bedelini müvekkillerine yansıtabileceklerini ve bu işlemin kendileri için zor olmayacağını belirten Vuraldoğan, TBB Başkanı Avukat V. Ahsen Coşar gibi ücretli UYAP’A otoban benzetmesi yapabileceklerini fakat buna avukatlar olarak karşı çıktıklarını dile getirdi. Vuraldoğan yaptığı açıklamada ” Eğer hukukçu iseniz asgari standardınız yasadır, referansınız adalet ve evrensel hukuktur. Tahsil aşamasına kadar alacaklıya, tahsilat sürecinde borçluya yolunacak kaz gözüyle bakarsanız ne cezaevi harcı sizi rahatsız eder ne Adalet Vakfı’nın araçları ne de haciz sırasında taksimetresi açık bırakılan araçlar. Yasa sizi hukuka aykırı amacınıza götüren bir araca dönüşür artık.” dedi.

“BAZI KURUMLAR İŞİ TİCARETE DÖKTÜ”

UYAP sorgulamalarında ortaya çıkan sorunların, kurumların gözünü karlılık hırsı bürümesinden kaynaklı olduğunu dile getiren Vuraldoğan, bazı kurumların gerçek işlerini bırakıp ticarete başladıklarını hatta Adalet Bakanlığı’nın vakıf aracı, TBB’nin ise otel işlettiğini iddia etti.  Açıklamalarına devam eden avukat, “Bu işleri yaparken sıra UYAP'a geldiğinde anayasaya, kanuna bakmak kimsenin aklına ve işine gelmiyor. Anayasa'ya baksalar, madde 73'te, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. Madde 141'de davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir kuralını görecekler, ücretli UYAP protokolünü imzalamak yerine ücretsiz UYAP için proje geliştirecekler.  Ama iktidarlarının devamı için para lazım, sürekli gelir lazım.” İfadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE ADALET YOK”

Avukatlar olarak UYAP sorgulamasının ücretsiz hale getirilmesini istedikleri için bazı kesimler tarafından eleştirildiklerini dile getiren Vuraldoğan, “Birileri de utanmadan ne güzel işte icra dairesine gitmeden işlerinizi ofisinizde yapıyorsunuz 2 TL'ye karşı çıkıyorsunuz diyor. Bakanlık ve TBB bilmiyor mu takip talebi, ödeme emi, tebligat zarfı, müzekkere, posta listesi avukat tarafından hazırlanır. İcra dairesi personelinin yaptığı işin yarısını avukat yapar. Biz bugüne kadar devletten ya da memurlardan pay istedik mi? Türkiye de adalet hiç olmadı, bu gidişle hiç olmayacak gibi.” diyerek sözlerine son verdi.(Hukukihaber.net)


Avukat Vuraldoğan tarafından gönderilen dilekçeyi okuyucularımızla paylaşıyoruz;