Mersin Barosu Başkanlığı'nın, 21- 22- 23 Mart 2013 tarihleri arasında Gökdelen İş Merkezi 16'ncı kattaki Hizmet Binası'nda düzenlediği, 'CMK Eğitim Semineri' programının ikinci gününde, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul ve Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Çetin Akkaya, 'Zimmet, rüşvet suçları' başlıklı birer sunum yaptı. Seminere Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Mersin Emniyet İl Müdürü Arif Öksüz ve Baro Başkanı Alpay Antmen ile çok sayıda hakim, savcı, avukat ve davetliler katılırken Baro Başkanı Alpay Antmen, CMK kapsamında yapılan müdafii görevlendirmelerinin temel amacının savunma ve adil yargılanma hakkının sağlanması olduğunu söyledi.
Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul, öncelikle zimmetin tanıtımını yaparak, bu suçun ilk defa Roma döneminde tanımlandığını vurguladı. Eski 765 Sayılı TCK'da bu suçun failinin kısaca mamur olarak düzenlendiğini, buna göre kamu personeli, kamu görevi yapanlar ve kamu hizmeti yapanlar olarak ayrı ayrı değerlendirildiğini ifade eden Tuğrul şu değerlendirmeyi yaptı:

"İyi de kim kamu hizmetlisi, kim kamu görevlisi? Kanunda dahi bunun çok açık net bir şekilde izahı yapılmadığı için yıllarca bu işin tatbikatçısı olan bizler hep sıkıntıya düşmüşüzdür. Bu nedenle uygulamalarımızdan çelişkili kararlar çıkmıştır. Eski kanundaki bu düzenlemeye karşılık 5237 sayılı yeni TCK'da memur terimi ortadan kaldırılmış, kamu görevlisi olarak düzenlenmiştir. Artık kamu görevlisi doğrudan doğruya bu eylemin faili olmaktadır. Bu suç ancak kasten işlenebilir. Zimmet suçunda etkin pişmanlık ve değer azlığı nedeniyle TCK'nın 248 ve 249 maddelerinde yapılan düzenleme önemlidir. 5237 Sayılı Kanun'da zimmet suçu ile ilgili sadece hapis cezasına yer verilmesi eksik bir uygulamadır. Bu nedenle yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır."