Artık bütün Yargıtay daire ve üyeleri, temyiz kararlarının onayını hem fiziki hem de elektronik ortamda yapıyor. Temyiz dosyalarının sonucunu içeren ilamlar, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile elektronik ortamda yerel mahkemelere gönderiliyor. Yerel mahkemeler de, uygulama sayesinde fiziki dosya gelmeden hızlı bir şekilde onama veya bozma kararlarını inceleyebiliyor. Ardından da kâğıt ortamında onayı yapılan fiziki dosyalar yerel mahkemeye gönderiliyor. 


Yargıtay Başkanlığı, 2006'nın başından itibaren Ulusal Yargı Ağı projesini kullanmaya başladı. UYAP'la adli ve idari faaliyetlerin tamamının elektrik ortamda yürütülmesi etkin, şeffaf, denetlenebilir bir yargı sisteminin oluşturulması ve kâğıtsız ofis ortamına geçilmesi hedefleniyor. UYAP projesi kapsamında Yargıtay Başkanlığı bütün kullanıcılara (üye, tetkik hakimi ve Yargıtay savcıları) elektronik imza aldı. 2009 yılı Kasım ayında başlayan elektronik imza yaygınlaştırma çalışmaları 1 Ekim 2011 tarihinde tamamlandı. Yargıtay cumhuriyet savcılarının tamamı tebliğnamelerini UYAP üzerinden yazarak elektronik imzaları ile imzalıyor. Daire başkanlıklarının tamamında verilen kararlarda elektronik imza ile imzalanıp ilk derece mahkemelerine UYAP üzerinden elektronik imzalı ilamlar şeklinde gönderiliyor. 


Yargıtay'ın yapısını güçlendiren yasa değişikliklerinin ardından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) tetkik hakimi ve savcı görevlendirmesi sayesinde dosyalar artık arşivde bekletilmiyor. Yargıtay'a gelen dosyaların ön incelemesi kalem personeli tarafından birkaç gün içinde yapılarak, ilgili Yargıtay savcısına gönderiliyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında Yargıtay hukuk ve ceza dairelerinde, ilk defa gelen dosya sayısından fazlasını karara bağlayarak mahkemesine gönderdiği gündeme gelmişti. Geçmişte Yargıtay dairelerinin kendilerine yıl içinde gelen dosya sayısından daha azını karara bağlaması nedeniyle iş yükü her yıl giderek büyüyordu. 


Bu arada yargıyı hızlandırmaya yönelik 3. paket TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, Adalet Komisyonu'nda görüşüldükten sonra Genel Kurul'a gelecek.